Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Moet er nu echt nog meer natuur verloren gaan?"

Projectontwikkelaar slaat gat in Amsterdamse bio-erfgoed

Tholen – De toekomst van De Boterbloem in het Amsterdamse Nieuw-West is hoogst onzeker. Het enige biologische akker- en tuinbouwbedrijf in Amsterdam dreigt per 1 november plaats te moeten maken voor een groot bedrijventerrein rondom de boerderij. De tijd dringt dus. Eigenaar Trijntje Hoogendam: "In 2008 overkwam ons hetzelfde. Dankzij het briljante actiecomité is dat toen voorkomen. Laten we hopen dat we daar nu weer een stokje voor kunnen steken. Het stikt al van de bedrijventerreinen, moet er nu echt nog meer natuur verloren gaan?"De Boterbloem krijgt bijval van GroenLinks. Fractieleden Zeeger Ernsting en Jorrit Nuijens vinden het onwenselijk dat het pand moet wijken en stellen dat het bedrijventerrein nog altijd rondom de boerderij gerealiseerd kan worden. Temeer nu blijkt dat nog ruim een derde van de kavels nog altijd beschikbaar is.

Ook vinden de fractieleden het wrang dat het naastgelegen bedrijventerrein nog niet is volgebouwd, terwijl het nieuwe terrein pas zou worden opgeleverd zodra dat het geval was. Tegen AT5 zegt de projectontwikkelaar dat De Boterbloem allang geïnformeerd was dat "er een einde aan zou komen" en dat het bedrijf desondanks nog lange tijd in gebruik is gebleven.

Trijntje vindt het onfatsoenlijk dat ze rücksichtslos en zo kort van tevoren wordt gesommeerd plaats te maken. "Als je in augustus pas een brief krijgt dat je per 1 november niet meer welkom bent, dan geef je de 'tegenpartij' niet eens de kans om actie te voeren. Ik krijg sterk de indruk dat dat ook hun insteek was."

Ze vreest voor de toekomst van De Boterbloem. "Mijn grootvader begon hier in 1916. De omgeving is van een langzaam rijpende schoonheid: over honderd jaar zou het nog mooier zijn..."