Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Dit besluit heeft Europees gezien duidelijk impact"

Octrooi paarse radijskiemen nietig verklaard

Tholen – De 'paarse radijs-zaak' had veel weg van een soap en hield de gemoederen Europees gezien al jaren bezig. Het betreft een langlopende kwestie tussen kiemgroentenkwekerijen Taste of Nature en Cresco. Taste of Nature had sinds september 2001 een octrooi op paarse radijskiemen. Cresco nam tot 2010 product af volgens dit octrooi bij handelsbedrijf Koppert Cress. Toen de samenwerking stopte, begonnen de rechtszaken. De partijen troffen elkaar meerdere malen in de rechtbank. Het octrooi hield lange tijd stand, maar werd twee jaar geleden echter alsnog verworpen. Ook daar werd beroep op aangetekend. Op de openbare rechtszitting van 29 augustus kwam dan toch de langverwachte uitspraak: het octrooi is wederom nietig verklaard.

Een van de redenen hiervoor was dat product voor de toekenning van het octrooi al bij het publiek bekend was. De paarse radijskiemen waren in 2010 al gepresenteerd tijdens de AGF Innovatieprijs en ook was er al een partij zaad uitgeleverd. De rechter oordeelt nu dat Cresco voldoende bewijs heeft geleverd dat de paarse radijskiemen al ruim een maand voor de patentaanvraag op deze bijeenkomst werden getoond. Ook getuige Van der Plas, van de gelijknamige kiemgroentekwekerij, heeft verklaard dat hij in april/mei 2001 een proefmonster van 50 kg zaad ontving en dat een week daarna kiemen op basis van dat zaad zijn gekweekt. Dit gedeelte uit zijn verklaring neemt de rechter voor waar aan.

Of deze uitspraak een precedent schept voor andere octrooizaken? "Dit zal voor veel partijen die uit hetzelfde vaatje proberen te putten als een waarschuwing kunnen worden opgevat", vermoedt Bart Vosselman, veredelaar bij De Bolster in Epe. Hij heeft de zaak nauwlettend gevolgd. "Iedereen heeft meegekeken, Europees gezien is dit een belangrijke zaak. Deze uitspraak heeft dan ook duidelijk impact. Als Cresco deze zaak verloren zou hebben, zou dat einde verhaal betekend hebben."

Koppert Cress: "Makkelijkste weg gekozen"

Koppert Cress is niet blij met de uitspraak. "Het hof kiest de makkelijke weg", reageert Rob Baan. "Zaden kunnen alleen beschermd worden via kwekersrecht en/of patentrecht. Omdat voor kiemgroenten (en cressen), kwekersrecht binnen Europa en in Nederland via de NAKG, via Plantum niet geregistreerd mag worden, bleef voor een innovatief bedrijf als dat van Gerrit Koppert in 2001, alleen patentrecht over." Koppert Cress is de opvolging van het bedrijf van G. Koppert.

"De advocaten van Cresco zijn succesvol geweest in dermate verwarring te zaaien over het openbare voorgebruik, dat de rechter het patent op basis van voorgebruik heeft afgekeurd." Dat betreft hier het tonen van Sangokiemen, ter voorbereiding van de AGF Innovatieprijs in 2001. "Wij beraden ons op de uitspraak en zullen zien wat we als volgende rechterlijke stappen gaan nemen."

Cresco: "Eindelijk gerechtigheid"

Rita Prins van Cresco is euforisch na de rechterlijke uitspraak. "Na zeven jaar lang vechten, is er eindelijk gerechtigheid. Als je het vonnis erop naslaat zie je echt dat hoogmoed voor de val komt." Cresco was zelf bij de AGF Innovatieprijs aanwezig en kon mede om die reden de nodige bewijslast inbrengen, die uiteindelijk heeft geresulteerd in feitelijke belastlegging tegen Koppert Cress. Ze prijst bovendien Bart Vosselman, die zich in samenwerking met Maaike Raaijmakers van Bionext hard heeft ingezet in de discussie rondom het octrooirecht – en de vraag hoe patenten te interpreteren. Rita stelt dat dit heeft bijgedragen aan de besluitvorming van de rechter. "We zijn zelf nog niet helemaal op aarde geland. Het echte besef moet nog komen. Op 12 september zou de uitspraak pas komen, maar gisteren kregen we al uitsluitsel. Dat kwam echt totaal onverwacht."