Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fruittelers zelf verantwoordelijk voor taxatie fruitschade

Fruittelers kunnen overwegen om een aanvraag om een tegemoetkoming in te dienen bij BIJ12-Faunafonds en op eigen kosten een taxatie te laten uitvoeren als zij dit jaar vogelschade aan hun appelen en peren hebben. BIJ12 verleent op dit moment geen taxatieopdrachten om schade door vogels aan appels en peren vast te stellen als een tegemoetkomingsaanvraag is ingediend.

Volgens de provinciale beleidsregels komt vogelschade aan appelen en peren in 2017 niet meer in aanmerking voor een tegemoetkoming, met uitzondering van de provincie Limburg. De fruittelers, die in beroep zijn gegaan tegen het afbouwen van tegemoetkomingen in vogelschade aan appelen en peren zijn begin augustus door de rechtbank in het gelijk gesteld. Provincies en BIJ12 zijn momenteel bezig de uitspraak van de rechtbank te bestuderen en overwegen in hoger beroep te gaan.

BIJ12-Faunafonds hanteert op dit moment de beleidsregel waarbij vogelschade aan appelen en peren is uitgesloten van een tegemoetkoming. De uitspraak van de rechtbank is nog niet onherroepelijk omdat er hoger beroep bij de Raad van State mogelijk is. Dit betekent dat aanvragen om een tegemoetkoming in vogelschade aan fruit worden afgewezen. Als fruittelers achteraf nog aanspraak op een tegemoetkoming willen maken, zullen zij nu wél tijdig een aanvraag om een tegemoetkoming moeten indienen bij BIJ12-Faunafonds. Tegen een eventuele afwijzing moet dan bezwaar worden gemaakt. Hoe hierop zal worden beslist, is nog niet duidelijk. Als geen aanvraag wordt ingediend, bestaat er dus in ieder geval geen aanspraak op een tegemoetkoming.

Mocht de uitspraak van de rechtbank onherroepelijk worden dan komen alleen fruittelers die een aanvraag hebben ingediend bij BIJ12-Faunafonds voor een tegemoetkoming in aanmerking. Het is op dit moment nog niet bekend of hoger beroep wordt aangetekend en wanneer sprake is van een onherroepelijke uitspraak.

Voor meer informatie en/of tegemoetkomingsaanvragen: www.faunaschade.nl

Bron: BIJ12-Faunafonds
Publicatiedatum: