Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-bananen 'tegut... fairbindet' voldoen aan Demeter-criteria

"We steunen directe partnerschappen met de producenten - niet alleen lokaal in Duitsland". Dit motto volgt Thorsten Heil. De inkoopleider groenten en fruit is blij dat tegut... met de 'tegut… fairbindet' bananen uit de Dominicaanse Republiek een stap verder gaat. De uitdaging is ondanks de noodzakelijke monocultuur een biologisch-dynamische landbouw te realiseren. "Want de gronduitputting moet verhinderd worden", legt Thorsten uit. Ook worden de planten zo minder vatbaar voor ziektes.

Vanaf 21 augustus 2017 voldoen de fairbindet bananen compleet aan de criteria van kwaliteitskeurmerk Demeter. "Biologisch-dynamische rassen zijn de toekomst", vult Thomas Gutberlet aan. Volgens de tegut… bedrijfsleider kan men met kleinschalige landbouwstructuren en biologische teelt het probleem van de wereldvoeding oplossen. Bij de teelt van biobananen wordt ook afgezien van het gebruik van synthetische bemestingsmiddelen.Omschakeling niet eenvoudig, maar wel geslaagd

Het bij bananen gebruikelijke teeltsysteem monocultuur heeft talrijke voedingsstoffen nodig. "Volgens de Demeter-richtlijnen zijn kiezelpreparaten belangrijk ter versterking van de planten. In Duitsland worden deze uit heermoes gewonnen. Op de Caraïben groeit dit echter niet", vertelt Thorsten over de uitdagingen bij omschakeling naar Demeter. Zo heeft men geëxperimenteerd en is het nu gelukt om de noodzakelijke voedingsstoffen ter plaatse uit bamboe te verkrijgen. Daarnaast teelt men tussen de bananenplanten bijvoorbeeld cacao, mango's of citrus, om de biodiversiteit te vergroten. "Belangrijk is de bio-fermentatie: daarbij wordt compost, met name in vloeibare vorm, als bemesting gebruikt. Van het gebruik van synthetische bemestingsmiddelen wordt bij de teelt van biobananen vanzelfsprekend afgezien", verduidelijkt Thorsten. In de zomer van 2016 werd bij een bezoek ter plaatse besloten om de hoge eisen van Demeter te realiseren.
Publicatiedatum: