
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- "Het gemak waarmee consumenten hierdoor kunnen bestellen is een groot voordeel voor de webshops en partners"
- Hoge inflatie speelt bio parten blijkt uit consumptiecijfers VLAM
- Färm breidt uit met zes winkels
- Dramatisch jaar voor vlinders, hommels en bijen: "Planten worden niet bestoven"
- "Biohuis kritisch positief over conceptteksten Landbouwakkoord"
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Column Bert van Ruitenbeek
"Technologie kan geen voedsel produceren"
"Technologie kan geen voedsel produceren, maar alleen processen optimaliseren. Produceren kan alleen via de biologie." Een intrigerende opmerking van Fransjan de Waard, één van de pioniers in Nederland voor permacultuur. Hij maakte de opmerking tijdens een gesprek waarin ik m'n verbazing uitsprak, waarom mensen zo gemakkelijk meegaan in de gedachte dat we met technologie al onze problemen de baas zullen worden.
Het optimaliseren van processen kan natuurlijk forse winst opleveren, ook voor het milieu. Daar wil ik niets aan afdoen, maar voor productie van voedsel ligt de basis in de biologie en daarmee in de levende natuur. Daarvanuit zullen we dus moeten blijven denken en werken als de aarde en ons leven ons lief is. De maakbaarheid zal nooit voorbij kunnen gaan aan de aardse kringlopen die ons leven mogelijk maken. Schoon water, diversiteit in de natuur, en een levende bodem zonder gifstoffen zijn de belangrijkste productiefactoren voor gezonde voeding voor mens en dier.
De biodynamische landbouw gaat uit van een levende landbouwcultuur, met als basis de bodem. Rudolf Steiner de grondlegger van de biodynamische landbouw maakte een vergelijking met het menselijk lichaam en noemde de bodem 'het middenrif' van een landbouwbedrijf, waar de uitwisseling tussen de invloeden van de kosmos en de gesteentes van de aarde samenkomen.
De wetenschap leert ons inmiddels steeds meer over ons microbioom (alle – miljarden - bacteriën die op en in ons lichaam leven en onder meer deel zijn van ons immuunsysteem). En net als dat poeptransplantaties van mensen met een gezonde darmflora goed blijken te werken voor mensen met ernstige darminfecties, geldt ook dat bodemtransplantaties van gezonde levende bodems in biologisch verarmde bodems een verrijking te weeg kunnen brengen. Chemie en bestrijdingsmiddelen doden het bodemleven en keren zich daarmee vroeg of laat tegen het 'levende'. Gezond voedsel komt voort uit een gezond bodemleven.
Technologie kan ons helpen, maar alleen daar waar ze ten dienste staat van versterking van het ecosysteem. Demeter is de naam van de godin van de vruchtbaarheid. Daarmee kiest u voor producten die de levende natuur koesteren, en voor voedsel dat in staat is het levende door te geven. Laat voedsel uw medicijn zijn, werd al in de oudheid verkondigd. Dat lijkt me een veel betere route dan eerst slecht voedsel en dan medicijnen. Die voeden vooral de 'buiken' van de voedings- en de farmaceutische industrie. En die zijn echt onverzadigbaar.
Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter
Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor bio-dynamische landbouw en voeding.
(Deze column wordt gelijktijdig gepubliceerd in de 'Krant van de Aarde'.)
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-07 Agroberries verwerft aandelen in BerryWorld
- 2023-06-07 “Zweden en Marokko nieuwe afzetmarkten voor Xenia-peer”
- 2023-06-07 "Omstandigheden niet optimaal door koud voorjaar en minder natuurlijke bestuivers"
- 2023-06-07 Grote verliezen in Letse fruitteelt vanwege voorjaarsvorst
- 2023-06-07 "Wateroverlast treft biologische oogst in Italië"
- 2023-06-06 "Dat juist Marloe en Raymond de BD-aspergeteelt omarmd hebben, past goed bij hun eigenzinnige karakter"
- 2023-06-06 Boer Ayoub bezoekt bio-fruitteler Wil Sturkenboom
- 2023-06-06 VS: Verkoop biologische citrus daalt
- 2023-06-05 Bio-teler groeit voorzichtig: “Het was maar een beetje meer, maar we kregen ze slecht weg”
- 2023-06-05 Onderzoek naar link tussen beschikbaarheid van zoet water en stikstofefficiëntie
- 2023-06-05 Welke vijf bedrijven maken kans op de BioVLAM 2023?
- 2023-06-05 BD-druiventelers vinden opvolger en kunnen gaan afronden
- 2023-06-02 "In vergelijking met vorig jaar hebben we ons verkoopseizoen eerder moeten beëindigen"
- 2023-05-31 De Générose: nieuwe biologische 100% Franse tomaat
- 2023-05-31 "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"
- 2023-05-31 "Qua kosten zitten biologische champignons aan maximum"
- 2023-05-30 Het geheim van Gisele Bündchen? Lokaal en biologisch eten
- 2023-05-30 "Oog houden voor individuele uitdagingen, zodat telers geen nummer worden"
- 2023-05-30 Stadsbestuur Lier oogst zelf bio-groenten voor goede doelen
- 2023-05-26 Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten