Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Richard Soepenberg, Frunet Bio: "Blij dat zaak afgerond is"

Hamburg moet dokken voor EHEC

Tholen - Er is een einde gekomen aan een langslepende rechtszaak tussen twee Spaanse AGF-bedrijven en de Hamburgse overheid. Door de overheid werden de bedrijven met naam en toenaam genoemd als veroorzaker van de EHEC-crisis. Onterecht, bleek later. Hoeveel geld de Duitsers naar Spanje moeten overmaken, is niet bekend gemaakt.

EHEC-crisis

Het staat gegrift in het geheugen van een ieder die ook maar iets met de tuinbouw te maken heeft: het moment dat komkommers de schuld kregen van de EHEC-crisis. De Duitse gezondheidsinspectie waarschuwde voor het product van twee Spaanse handelsbedrijven. Onterecht, bleek later, maar het leed was al geschied. In de zomer van 2011 is circa 56 miljoen kilogram groenten op afvalbergen gestort en zijn producten als komkommer, paprika en tomaat op ongeveer 500 hectare niet geoogst. Nu hebben twee Spaanse bedrijven een vergoeding gekregen van de Hamburgse overheid.


Ook in Nederland werden tonnen groenten vernietigd. Deze still komt uit een documentaire die TV West maakte over de gevolgen voor komkommertelers.

Verschil

Twee bedrijven werden door de Hamburgse gezondheidsdienst namelijk met naam en toenaam genoemd als mogelijke bron. Ze besloten daarom de Hamburgse overheid aan te klagen en eisten een schadevergoeding van 2,28 miljoen euro. Die hebben ze niet gekregen, maar al eerder werd wel bepaald dat de Hamburgse overheid een deel van de schade moet vergoeden. Dat bedrag omvat het verschil tussen algemene EHEC-schade en de schade die is ontstaan doordat deze bedrijven met naam en toenaam zijn genoemd. Hoeveel het precies is, is niet bekend gemaakt, maar volgens Spaanse bronnen zou het gaan om een bedrag met zes getallen.

Op het bedrag gaat Richard Soepenberg van Frunet Bio niet in. Het Spaanse handelsbedrijf is een van de twee firma's. "De eigenaar van het bedrijf is tevreden en ik denk dat ze ook van de andere kant tevreden zijn dat we het boek eindelijk kunnen sluiten. We zijn al zes jaar bezig", vertelt hij. Vorig jaar besloot de rechter al dat er een schadevergoeding moest komen. "Maar welk deel van de totale schade is algemene schade, en welk deel is nog eens extra schade omdat deze bedrijven genoemd zijn? Dat is heel moeilijk te bepalen. Nu is het in ieder geval afgerond", vindt hij.