In de aanloop naar het nieuwe appelseizoen zijn de voorraden van een aantal appelrassen in Idaho aan de lage kant. "De aanvoer van populaire rassen zoals Gala, Granny en Golden Delicious is op het moment krap", vertelt Sally Symms van Caldwell in Idaho. "Nu het Galaseizoen 2018 er echter snel aan zit te komen, zullen de volumes Gala's binnen een paar weken weer toenemen."

Fourth Leaf Fruit uit Washington laat ook weten dat de voorraden momenteel krap zijn. "We verpakken momenteel de laatste volumes Red Delicious. Over een paar weken begint echter het nieuwe seizoen weer", aldus Steve Black. 


Fourth Leaf verwerkt de laatste Red Delicious appelen

Symms vertelt dat het seizoen voor Granny en Golden Delicious appelen pas tegen oktober aanvangt zodat de aanvoer de komende vier tot zes weken nog krap zal blijven. Black daarentegen meldt dat vroege Golden rassen, waaronder Gold Supreme en Gingergold, al wel verkrijgbaar zijn, zowel uit conventionele als biologische teelt en dat het seizoen voor Gala, Honeycrisp en Golden Delicious weldra zal starten.

Exportkansen

De export van Noord-Amerikaanse appelen blijft een lichtpuntje voor telers. "De vraag naar Red Delicious en Gala uit landen zoals India, China en Mexico is sterk", vervolgt Black. "De exportmarkt groeit en jaarlijks nemen de volumes toe. Ik verwacht dat deze trend zich voort zal zetten."


Controle van appelen bij Fourth Leaf 

Deze trend is een welkome aanvulling op de sterke binnenlandse vraag naar appelen. "In de Verenigde Staten wordt reikhalzend uitgekeken naar de nieuwe oogst", legt Symms uit. "In oktober zal de vraag in Midden-Amerika pieken en in ScandinaviĆ« gebeurt dit rond de Kerstdagen." 

Stabiele prijzen? 

Symms verwacht dat de prijzen bij aanvang van het seizoen goed zijn omdat de volumes naar verwachting kleiner zullen zijn dan voorgaande seizoen. Black voegt er echter aan toe dat de marktprijs nog niet vastgesteld is. "Er zijn al wat prijzen voor vroege promoties en deze liggen in de meeste gevallen 10% boven die van dezelfde periode vorig jaar." 

Voor meer informatie:
Sally Symms
Symms Fruit Ranch
Tel: +1 208 459 4821
sally@symmsfruit.com
www.symmsfruit.com

Steve Black
Fourth Leaf Fruit Co.
Tel: +1-(509) 249-4219
steve@4thlfc.com
www.holtzingerfruit.com