Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Matthé Hendrikse, OTC Holland:

"Uitdagend seizoen voor de boeg door toenemend aanbod bio-uien"

Tholen - De afgelopen jaren hebben een flink aantal gangbare uientelers de overstap gemaakt naar de biologische teelt. "Elk jaar is het totale aanbod van bio-uien groeiende. Daarnaast lijken de gemiddelde opbrengsten dit jaar erg goed. Afgelopen jaar zorgde dat al voor een licht overaanbod en de grote vraag is hoe structureel dat gaat worden de komende jaren, vertelt inkoopdirecteur Matthé Hendrikse van OTC Holland. "De beschikbaarheid en kwaliteit is dit jaar goed, maar dat geeft niet altijd een prijsgarantie. Het ziet er dit jaar ook niet naar uit dat we een vangnet hebben dat gangbaar heet. Europa heeft lijkt overall een goede oogst te hebben en dat zal kunnen gaan zorgen voor de nodige prijsdruk."


Matthé Hendrikse

"Het seizoen startte met de biologische plantuien al moeizaam. Er waren nog biologische Egyptische uien op de markt, waardoor bepaalde klanten later dan gebruikelijk omschakelden op de nieuwe Hollandse oogst. Maar het grootste probleem is fusarium, die in veel partijen plantuien aanwezig was en zich snel ontwikkelde, vertelt Matthé. "Inmiddels maken we een gedeeltelijk de overstap richting de biologische zaaiuien, maar we zien het als een uitdaging om de laatste plantuien ook op de juiste manier te vermarkten."

"De afzet van de biologische uien is voornamelijk gericht op de landen om ons heen. Engeland is vanouds een sterke markt voor bio-uien en daar zat de laatste jaren ook een stevige groei in, maar het is de vraag of het zwakke pond veroorzaakt door de Brexit hier nog een negatief effect op gaan hebben. Duitsland, Frankrijk en Scandinavië zijn altijd grote afnemers. Momenteel zijn Duitsland en België gedeeltelijk zelfvoorzienend, maar is er een momenteel nog een goede vraag vanuit Frankrijk en Scandinavië", vertelt Matthé. In tegenstelling tot de gangbare uien verwacht hij geen toenemende export van bio-uien naar overzeese bestemmingen. "Voor OTC zijn er zijn nog weinig verre markten waar we met onze bio-uien terecht kunnen en ik zie dit zich de komende jaren ook niet explosief ontwikkelen."

Voor meer informatie:
Matthé Hendrikse
OTC Holland
Tel: +31 (0)320 289 034
matthe@otcholland.com
www.otcholland.com