Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Levering niet aangewend voor vervoedering

Overschrijding Aflatoxine B1 in biologisch veevoer

Uit de reguliere monitoring kwam bij een deelnemer van SecureFeed een overschrijding van het gehalte Aflatoxine B1 in een levering biologisch melkveevoer in beeld. Die analyse overschreed alleen de bovenwettelijke afkeurgrens die SecureFeed hanteert voor melkveevoer. De heranalyse overschreed ook de wettelijke norm voor melkveevoer. De deelnemer haalde de betreffende levering in het geheel terug; deze is dus niet aangewend voor vervoedering.

Uit aanvullende analyses kwam nog één levering biologisch melkveevoer in beeld met een waarde hoger dan de bovenwettelijke afkeurgrens van SecureFeed. De overige analyses overschreden niet deze grens van 2,5 ppb, die ligt op de helft van de wettelijke norm (5 ppb).

Oorzaakanalyse

De oorzaakanalyse van de deelnemer wijst naar de verwerkte vrachten rijsteiwitconcentraat en mais. Uit heranalyses van deze individuele vrachten komen hogere waardes dan de aanvankelijke analyses van de betreffende partijen zoals die vóór verwerking bekend waren. Op basis van een worstcasebenadering is uit voorzorg van een tiental leveringen het resterende voer teruggehaald.

SecureFeed waarschuwt haar deelnemers alert te zijn op de te verwerken partijen biologische mais en rijsteiwitconcentraat in melkveevoeders. Ondanks de strikte procedures voor de te verwerken grondstoffen, blijft het monitoringsprogramma van SecureFeed in melkveevoeders een belangrijk verificatiemiddel om de voedselveiligheid te borgen.

Aflatoxine B1

Aflatoxine B1 is een schimmeltoxine, die een probleem met de voedselveiligheid kan opleveren. De toxine manifesteert zich in diervoedergrondstoffen vaak als puntbesmetting, die niet gelijkwaardig over de hele vracht is verspreid. Om die reden hanteert SecureFeed bovenwettelijke normen en maatregelen.

Bron: SecureFeed
Publicatiedatum: