Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio gooit hoge ogen bij Paprika chips-wijzer

Paprika chips komt in allerlei soorten en maten. Iedere supermarkt bezit een flink assortiment zoutjes en ook paprika chips komt daarin voor. Onafhankelijk onderzoeksbureau Questionmark zette 23 verschillende varianten op een rij en vergelijken ze op zout en verzadigd vet, het gebruik van palmolie en de aanwezigheid van een biologisch keurmerk. De biologische paprika chipsmerken bevinden zich bij deze Paprika chips-wijzer in de bovenste regionen. Hoeksche eindigt uiteindelijk op de bovenste tree, vanwege hun lage hoeveelheid suikers. Onderaan bungelen de chips van AH Basic en Crackito; aan hun keuze voor het gebruik palmolie kleven niet alleen milieu- en mensenrechtenkwesties, ook bevat palmolie drie tot vier keer meer verzadigd vet.

Klik hier voor de volledige overzicht van de Paprika chips-wijzer.

Kilocalorieën, zout en verzadigd vet

Geen van de zakken gebakken aardappelen voldoet aan de kilocalorie-richtlijnen van het Voedingscentrum. De zoutrichtlijnen van het Voedingscentrum worden alleen door Lays Sensations overtreden, met 2,3 gram zout per 100 gram. Hoeksche is de minst zoute met 0,8 gram zout per 100 gram. AH Basic en Crackito voldoen niet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum voor verzadigd vet. Het zijn de enige merken die palmolie gebruiken en bevatten bijna vijf keer meer verzadigd vet per 100 gram, dan de vetste variant zonder palmolie.

Bestrijdingsmiddelen

Vijf van de drieëntwintig fabrikanten telen hun aardappelen biologisch. Een goede zaak, want bij de productie van aardappelen worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt, stelt Questionmark. Bestrijdingsmiddelen komen onder meer terecht in sloten en rivieren, waar ze schade toebrengen aan het ecosysteem én aan de gezondheid van ons drinkwater. Waterzuiveringsbedrijven hebben moeite om alle bestrijdingsmiddelen uit het water te verwijderen.

Biologisch

De vijf biologische chipsmerken die bij dit onderzoek waren vertegenwoordigd, scoren boven de middenmoot:

(3) Jumbo - Biologische Paprika Chips: 1,5 gram zout; 2,8 gram verzadigd vet; geen palmolie

(4) Go Pure - Classic potato chips paprika: 1,6 gram zout; 2,8 gram verzadigd vet; geen palmolie.

(5) AH Biologisch - Biologisch paprika chips: 1,6 gram zout; 3,0 gram verzadigd vet; geen palmolie.

(10) Trafo - Potato chips paprika: 2,0 gram zout; 2,5 gram verzadigd vet; geen palmolie.

(11) Smaakt - Paprika potato chips: 2,0 gram zout; 3,0 gram verzadigd vet; geen palmolie.

Bron: Questionmark
Publicatiedatum: