Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ecuador introduceert eigen bio-keurmerk

Het Ecuadoraanse Bureau voor Agrarische Kwaliteitscontrole, AGROCALIDAD, heeft in overeenstemming met het ministeriële besluit van juli 2013 een landelijk controlesysteem voor de biologische teelt geïmplementeerd. 

In 23 van de 24 provincies van het land worden biologische gewassen geteeld. Het bio-areaal telt momenteel 33.921 hectare en 5.902 hectare verkeren momenteel in de omschakelingsfase van de conventionele naar de biologische teelt. Het land telt eveneens 468 biologische telers, waarvan 412 zelfstandigen en 56 coöperaties waartoe zo'n 12.071 producenten behoren. 

Dit jaar voerde AGROCALIDAD 27 inspecties uit op zowel productie- als verwerkingslocaties. Het technische team van AGROCALIDAD bestaat uit 40 inspecteurs die gespecialiseerd zijn in de bioteelt. 

Door middel van controles kan de biologische integriteit van de landelijk en internationaal verhandelde producten gegarandeerd worden. De voornaamste afzetmarkten voor dit type producten zijn de Verenigde Staten en de Europese Unie. De autoriteiten werken aan de equivalentie van het landelijke controlesysteem om de handel in Eucuadoraanse bioproducten op deze markten gemakkelijker te maken, omdat dit onder meer zou bijdragen aan een verlaging van de certificeringskosten voor producenten. 

De POA, Organic Producer Code, werd ingevoerd om bioproducten herkenbaar te maken voor de consument. Nu maken alle biotelers, -verwerkers en -handelaren gebruik van het onlangs geïntroduceerde landelijke biokeurmerk op hun etiketten, verpakkingen en in advertenties. De consument kan producten van biologische oorsprong nu dus veel eenvoudiger herkennen. 

AGROCALIDAD zal het gebruik en de registratie van het landelijke keurmerk aan certificeringsbureaus die door het SEA geaccrediteerd en bij het AGROCALIDAD geregistreerd zijn toestaan. Om de biosector in het land te versterken worden er trainingen gegeven in de juiste toepassing van de biologische regelgeving. Tot dusver maakten zo'n 207 telers gebruik van deze mogelijkheid. 

In de maanden juni en juli werd er een landelijke enquête gehouden om meer inzicht te krijgen in de kennis en voorkeuren van de consument op het gebied van biologische producten. Aansluitend werden er controles uitgevoerd om de integriteit van deze producten te garanderen.
Publicatiedatum: