Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Had een duidelijke visie op biologisch en stond voor eerlijke normen"

Bio-melkveehouder Frits Kool overleden

De 63-jarige biologische melkveehouder Frits Kool is maandag 7 augustus omgekomen bij een auto-ongeluk in het Groningse Leens. De auto waarin hij reed kwam op de N361 door nog onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft terecht en botste vervolgens tegen een boom. Na de botsing is de auto in brand gevlogen. Bio-melkveehouder Max van Tilburg zat ook in de auto en wist er op tijd uit te komen. Helaas kwam voor Frits de hulp te laat.

De bio-boer runde samen met zijn broer Gert-Jan Kool bio-melkveehouderij De Groene Hofstee in Hei- en Boeicop. Het bedrijf is in 1996 omgeschakeld naar de biologische werkwijze. Het is een echt familiebedrijf, ook de derde generatie is inmiddels actief op De Groene Hofstee.


Frits op 3 augustus jongstleden tijdens een boottocht met vrienden in Friesland.

De Groene Hofstee zet de melk onder meer af via coƶperatie Eko-Holland. Pieter Boons reageert namens de coƶperatie als volgt op het overlijden van Frits: "Hij was een eigenzinnige man, in de positieve zin van het woord. Frits stond voor zijn principes en was daar helemaal van overtuigd. Hij had een duidelijke visie op biologisch en stond voor eerlijke normen. In menig vergadering droeg hij dit heel overtuigend uit. Hij kon het niet verkroppen wanneer er aan de normen getornd werd. Bio is bio en daar gaan we vol voor en daar staan we voor."

Pieter geeft aan dat Frits zich ook inzette voor een antibioticavrije biologische melkveehouderij. "Hij kon zich wel voorstellen dat er boeren waren die nog niet zo ver waren, maar vond wel dat er heel hard aan getrokken moest worden. Op De Groene Hofstee zijn ze wel al zo ver. Het is heel knap dat ze dit voor elkaar hebben gekregen. Daar heb ik veel bewondering voor."

Frits was onder meer erelid van de Fokveedagen in Hoornaar, nadat hij daar jarenlang in het bestuur zat. Op de website www.fokveedag.nl staat een berichtje over het overlijden van Frits:

Een noodlottig ongeval heeft een abrupt einde gemaakt aan het leven van ons erelid Frits Kool. Frits was een betrokken bestuurder. Met zijn gulle lach en positieve kijk heeft hij de Fokveedag altijd gepromoot bij boeren, burgers en buitenlui. Hiervoor onze dank.

Wij wensen zijn familie sterkte toe.

Namens het bestuur en commissies
Fokveedag Boerenlandfeest
Hoornaar

Frits is gisteren (maandag 14 augustus) begraven.

Klik hier voor een In Memoriam op de website van Het Kontakt.