Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bioboer voorkeur voor alternatieve bestrijdingsmiddelen

"Biocide vaak laatste redmiddel in de biosector"

Met drie gedupeerde biologische pluimveebedrijven in België en twintig in Nederland, heeft de sector de nodige klappen moeten opvangen. Dat zet te denken: hoe gaat de biologische sector om met de behandeling van bloedluizen?

Volgens BioForum Vlaanderen zetten pluimveehouders in eerste instantie in op ziektepreventie. Uitgangspunt daarbij is een schone stal. Er zijn slechts een beperkt aantal middelen inzetbaar, te denken aan natuurlijke plantenextracten, kalk, stoom en alcohol. Toch is enige waakzaamheid geboden, blijkt nu. Luizenbestrijdingsmiddel fipronil bevatte volgens het etiket namelijk ook enkel plantenextracten. Ten onrechte: de samenstelling strookte totaal niet met de werkelijkheid. De sectororganisatie springt wel in de bres voor de getroffen pluimveehouders. "Het is niet aan hen om de samenstelling van het product en de etikettering te verifiëren", laat ze weten.

Andere methoden om luizen aan te pakken, zijn bijvoorbeeld de inzet van natuurlijke vijanden of het toevoegen van biologische knoflook aan het drinkwater. Ook zand doet wonderen, al wordt de kip daarvoor zelf wel aan het werk gezet. "Door in het zand te woelen, kunnen ze zich ontdoen van hardnekkige luizen."

Bron: Vilt






Publicatiedatum: