Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Belgische landbouwminister Denis Ducarme:

"NVWA wist in november 2016 al van illegaal fipronil-gebruik"

Volgens Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme trof de NVWA in november 2016 al fipronil aan in eieren, maar heeft de voedselwaakhond dit willens en wetens té lang verzwegen. Dat schrijven diverse Nederlandse en Belgische media.

De NVWA ontkent deze aantijgingen, maar beaamt het rond die periode een anonieme tip te hebben ontvangen over het illegaal gebruik van fipronil bij het reinigen van kippenstallen:

"De NVWA krijgt jaarlijks honderden tips en meldingen binnen van vermoedens van fraude. In november 2016 kwam een anoniem signaal binnen over illegaal gebruik van fipronil bij het schoonmaken van stallen ter bestrijding van bloedluis. Op dat moment waren er geen aanwijzingen voor acute risico's voor de voedselveiligheid. Er was toen ook geen enkele aanwijzing dat fipronil in eieren zat. Op 19 juni 2017 kreeg de NVWA via een informeel signaal uit België de concrete melding dat er fipronil in Belgische eieren was aangetroffen. Zie verder de tijdlijn.

Ook het Belgische voedselagentschap FAVV kon rekenen op hoon uit het buitenland. Op 2 juni werd de eerste besmetting van fipronil in eieren vastgesteld, maar het FAVV lichtte de EU daar pas over in op 20 juli.

Bron: NVWA







Publicatiedatum: