Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw online platform geeft aandacht aan boerenlandvogels

Het platform slimmevogels.net is online. Op dit platform kunnen melkveehouders zichtbaar maken wat zij op hun eigen bedrijf doen voor boerenlandvogels. Daarnaast kunnen boeren op het platform tips en ervaringen uitwisselen: hoe zorg je in de dagelijkse praktijk voor boerenlandvogels en de biodiversiteit op het bedrijf? Inmiddels hebben zich al 60 deelnemers aangemeld en delen zeven melkveehouders hun verhaal op slimmevogels.net.

Marcel Strijtveen, melkveehouder in Lierderholthuis en deelnemer van het eerste uur: "Ik vind het belangrijk om verbinding te leggen tussen boer en burger. Er wordt soms ongenuanceerd gedacht over wat boeren doen. Ik vind het belangrijk om te laten zien hoe ik met het landschap en mijn bedrijf omga. De burger wil meer natuur en ik speel daar graag een rol in."

Naast laten zien wat er in de melkveehouderij gedaan wordt voor boerenlandvogels is ook het onderling inspireren, stimuleren en uitwisselen van kennis een belangrijk doel van het platform. Door boeren met veel ervaring in vogelvriendelijk beheer te verbinden met collega's met vragen, maakt slimmevogels.net praktische tips en ervaringen voor een bredere groep toegankelijk.

Eigen profiel

Alle melkveehouders kunnen deelnemer worden op het platform door een eigen profiel aan te maken. Zo'n profiel laat zien welke vogels er op het bedrijf zitten en welke maatregelen de ondernemer op zijn bedrijf al neemt om boerenlandvogels een thuis te bieden. Maar ook andere betrokkenen zoals organisaties, vrijwilligers en burgers kunnen zich aanmelden en zo laten zien dat ze boerenlandvogels een warm hart toedragen. Als deelnemer kun je bovendien vragen en praktische tips over zorg voor boerenlandvogels vinden en delen. Nu nog via de site maar op korte termijn ook via een speciale Slimme vogels-app.

Inzichtelijk maken

Initiatiefnemer van het platform is Duurzame Zuivelketen (DZK), een samenwerkingsverband van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en LTO Nederland. Zij heeft Vogelbescherming Nederland en BoerenNatuur.nl als (kennis)partners aangesloten. Kees Romijn namens DZK: "Melkveehouders beheren een groot deel van het Nederlandse agrarisch landschap. Een landschap dat zich kenmerkt door grazende koeien en boerenlandvogels, in de wei, op akkers en op het erf. Een grote en groeiende groep melkveehouders neemt - soms vergaande - maatregelen op het bedrijf om landschap, biodiversiteit en boerenlandvogels te kunnen behouden. We vinden het belangrijk om dit inzichtelijk te maken."

Voor meer informatie:
[email protected]
www.slimmevogels.net
Publicatiedatum: