Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Heel krom, kregen alle lof en complimenten"

Qucina's Buurtsuper sluit noodgedwongen de deuren

Tholen - Waar afgelopen zaterdag alles nog normaal leek bij Qucina's Buurtsuper, bleek gisteren dat de winkel in Venlo niet meer open zal gaan. Tom Sprengers en Cyrella Beckers stoppen met alle activiteiten van Qucina. "Aan het besluit om de winkel te sluiten is een lang proces voorafgegaan, waarin we veel contact hebben gehad met leveranciers, de bank en boekhouder. Het is een zeer bewuste keuze geweest en ook de beste mogelijkheid om de 'schade' onder de streep zo ver mogelijk te beperken. We wilden voorkomen dat we failliet zouden gaan en onze leveranciers en het personeel niet zouden kunnen betalen", vertelt Tom.

De ondernemer erkent dat het een heel rare dag was zaterdag. "Dat geldt ook voor de weken daarvoor, we hielden natuurlijk rekening met de bestellingen. We hadden gecommuniceerd dat we met vakantie gingen, daardoor hebben de klanten er weinig van meegekregen. De laatste dagen hebben we hierdoor het vers en de zuivel nog af kunnen prijzen en kunnen verkopen. Udea neemt alle niet-verse producten weer van ons over."


Cyrella en Tom.

Tom vertelt dat deze werkwijze de enige manier was om aan de noodzakelijke verplichtingen te kunnen voldoen. "Natuurlijk hadden we het graag anders gedaan, maar we hopen dat iedereen hiervoor begrip kan opbrengen. Er staan al heel veel mooie reacties op social media. Jammer dat zij niet allemaal ook nog in de winkel kwamen, dan had er niets aan de hand geweest", zegt hij met een knipoog.

Dubbel gevoel

Dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne heeft Qucina's Buurtsuper in november 2015 een vliegende start gemaakt. "Dat was een waanzinnig succes. In het begin ging het ook prima, maar het werd minder en minder. Dit was vooral tijdens de vakantieperiode vorig jaar goed merkbaar. We hebben waar we konden aan de kostenkant gesneden. En geïnvesteerd in het versterken van de regiofunctie door op allerlei markten ons gezicht te laten zien." Tom en Cyrella houden er een dubbel gevoel aan over, geeft hij aan. "Het is heel krom: Anderhalf jaar lang kregen we van alle kanten de lof en de complimenten, alleen het betaalde zich niet uit."Omzet bleef achter

Tom vertelt dat de omzet flink achter is gebleven. "Vorig jaar moesten we elke maand geld bij leggen. Dat was de laatste maanden niet meer het geval, maar dat kwam doordat we de kosten meer onder controle hadden. Na lang wikken en wegen toch besloten om te stoppen, zodat we niet failliet gaan en iedereen recht in de ogen kunnen blijven kijken." Maar wat is nou de reden van de teruggelopen omzet? "Ik denk dat het een combinatie van factoren is: het grotere aanbod in supermarkten speelt een rol en ik denk dat de markt in Venlo er toch nog niet klaar voor is."

De ondernemers hebben alles op alles gezet om hun droom te verwezenlijken, meent Tom. "We hebben er ook absoluut geen spijt van, hebben een heel mooie tijd gehad en erg leuke mensen leren kennen. En veel geleerd. Het is jammer dat het zo moet aflopen."

De volledige winkelinventaris staat te koop, evenals het bedrijfspand met een winkeloppervlakte van 225 vierkante meter en een 50 vierkante meter groot magazijn. Tom geeft aan dat hij graag binnen de biologische sector actief wil blijven.

Op de website van Qucina hebben Tom en Cyrella deze toelichting geplaatst.

Voor meer informatie:

Tom Sprengers en Cyrella Beckers
Qucina's Buurtsuper
06 46616126
[email protected]
www.qucina.nl