Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Op biologische boerderij Lombarts Calville

Aanplant hoogstam appelbomen herstelt streekeigen fruitsoorten in ere

Publiekscampagne Schoon Boeren komt met concrete en realistische verhalen van de land- en tuinbouwer om de hoek. Elk op hun manier en in hun eigen specifieke bedrijfssituatie gaan ze de vele economische, sociale en milieukundige uitdagingen aan. Kleine en grotere stapjes op weg naar een toekomst voor zichzelf, hun kinderen en hun omgeving.

Eén van de daarbij geselecteerde boeren zijn Luc Goossens en Kris Vanderstichele van de biologische boerderij Lombarts Calville. Zij maken biologische sappen en cider op basis van fruit sinds 2000. Hun verhaal begon vanuit een nobel doel, namelijk het in ere herstellen van het landschap in de Westhoek met haar typische weideboomgaarden.

"Na de Eerste Wereldoorlog was het landschap hier helemaal verwoest. En daarbij gingen ook heel wat streekeigen fruitsoorten verloren. Ik wilde opnieuw hoogstam appelbomen aanplanten", vertelt Luc Goossens. "Die zijn ecologisch en landschappelijk bijzonder waardevol en de vruchten geven heerlijk sap. Daarnaast vinden vele kleine diertjes en vogels in en onder de hoge bomen een thuis en voedsel. Hoogstambomen vergen jaarlijks een goede snoei en het gras eronder moet geregeld gemaaid worden. Voor de rest zorgen die bomen grotendeels voor zichzelf. Doordat ze diep wortelen, halen ze alle nodige voedingsstoffen uit de bodem. Kunstmatige bemesting of bestrijdingsmiddelen komen er sowieso nooit aan te pas op ons bedrijf. Gezonde bomen dragen gezonde vruchten!"

Om ziektes te voorkomen is het ook belangrijk om de juiste rassen te kiezen en de boom op de juiste plaats te planten. Bij Tuinsappen Lombarts Calville kiezen ze bewust voor oude appelrassen. Die hebben klinkende namen als President Van Dievoet, Bakker Parmentier, Trezeke Meyers, Maman Lili, Lombarts Calville.

Van een biobedrijf verwacht men dat het hele plaatje klopt en voor Luc en Kris is het inderdaad logisch dat er zonnepanelen liggen en zoveel mogelijk gereinigd wordt met regenwater. Maar het echtpaar gaat nog een stuk verder. Zo zuiveren ze het afvalwater in een rietveld, fungeren ze als zorgboerderij en geven ze mensen die buiten het gewone arbeidscircuit vallen de kans om bij hen werkervaring op te doen. "Ook niet onbelangrijk is het landschapsbedrijfsplan dat we lieten uitvoeren", benadrukt Luc. "En via de Provincie West-Vlaanderen hebben we deelgenomen aan een project rond agrarische architectuur om alle bedrijfsgebouwen en loodsen op een waardige manier in te passen in het landschap."

Schone Boerenfietstocht

Me de Schone Boerenfietstocht kunnen deze en andere bioboeren worden bezocht. Men kan tijdens het fietsen deelnemen aan een fietszoektocht, om kans te maken op een mand met streekproducten ter waarde van 25 euro.

Voor meer informatie: www.schoonboeren.be

Bron: Schoon Boeren (via Bio Mijn Natuur)
Publicatiedatum: