Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Deel bio als gangbaar verkocht

"Uitbreiding in bio-kasgroenten is duidelijk te veel voor de markt"

Tholen - Niet alleen in de conventionele kasgroentenmarkt is er sprake van lage prijzen, ook bio moet er dit seizoen aan geloven. "In Nederland is er een sterke uitbreiding geweest en hierdoor zijn de prijzen voor bio in Europa aardig onder druk komen te staan. Ze zijn duidelijk lager dan andere jaren", vertelt Krist Hamerlinck van EcoVeg, een bedrijf dat al jarenlang biologische producten verpakt en verhandeld. "Vorig jaar waren de prijzen voor bio-groenten heel goed en als reactie daarop is er behoorlijk wat areaal bij gekomen. Daar draagt de sector nu de gevolgen van."Deel als gangbaar verkocht

Bij bio is de vraag meestal hoger dan het aanbod. Dit keer niet. "Er is 20% tot een kwart bij gekomen. Dat is duidelijk te veel voor de markt. Toch valt die uitbreiding echter niet tegen te houden", zegt hij. Liggen de prijzen dan nog steeds hoger voor bio? "Van bepaalde producten is zelfs een deel in het gangbare kanaal geduwd. Dit gebeurt door bepaalde telers om de prijzen toch niet volledig onderuit te laten gaan."Toch heeft Krist er vertrouwen in dat het goed komt. "De consumptie stijgt wel, maar niet zo hard. Daar moeten we wel met z'n allen rekening mee houden. Er zijn mensen die zich hebben blindgestaard door de hoge prijzen van vorig jaar. Die telers hadden in eerste instantie geen klanten en daardoor ontstond het probleem. Die zitten nu met lagere prijzen op de spotmarkt. Wij zijn gelukkig de dans grotendeels ontsprongen omdat we een behoorlijk deel op voorhand hadden verkocht."

Ecoveg

van Hamerlinck LV, het teeltbedrijf, produceert kasgroenten zoals komkommers, paprika's en tomaten. Ook wordt er zachtfruit geproduceerd en vollegrondsgroenten waaronder diverse koolsoorten. "Ecoveg is de verkooporganisatie die is ontstaan uit Hamerlinck. De producten van Hamerlinck worden afgezet via Best of Four. Krist heeft ook een teeltbedrijf in Mexico.

Voor meer informatie:
Ecoveg bvba
Stoepestraat 5a
9960 ASSENEDE
M: +32 486 166 606
F: +32 9 251 62 45
[email protected]
www.ecoveg.be