Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Duurzame voortzetting De Naoberhoeve mogelijk

Stichting Grondbeheer koopt 38 ha BD-landbouwgrond

Op woensdag 12 juli heeft Stichting Grondbeheer de koopakte getekend voor de 38 hectare biodynamische landbouwgrond van zorgboerderij De Naoberhoeve in Echten (Drenthe). Met de overdracht aan Stichting Grondbeheer willen Sake en Marieke Gerritsen, de voormalige ondernemers en eigenaren, hun levenswerk beschikbaar stellen aan hun opvolgers: Gerlof, Maraike en Jurre. Grondbeheer hanteert een pachtprijs waarbinnen duurzame landbouw mogelijk blijft.



Sake en Marieke Gerritsen zijn hun agrarische loopbaan ooit in Doldersum gestart op pachtgrond van Natuurmonumenten. Twintig jaar geleden werd die grond omgezet naar natuur en moesten ze op zoek naar een nieuwe plek. Dat werd de huidige locatie in Echten. Sake: "Het was liefde op het eerste gezicht. De akkers en weilanden zijn omzoomd met bos: je voelt ruimte en tegelijkertijd geborgenheid. Dat vonden wij goed passen bij een zorgboerderij. De grond en gebouwen waren heel slecht onderhouden. Toch zijn we het avontuur aangegaan. Wij vonden namelijk dat dit stukje aarde het verdiende om gewaardeerd te worden."

Vanaf het begin zijn Sake en Marieke enthousiast geweest voor het sociale component van de biodynamische landbouw. Zij hebben dan ook zorgvragers, vrijwilligers, stagelopers en klanten uitgenodigd om zich te verbinden met de Naoberhoeve. Sake: "Deze missie is hoorbaar in onze naam. Wij streven naar naoberschap door met elkaar te werken, voor elkaar te zorgen en van elkaar te leren." Dit naoberschap hebben Sake en Marieke nu ook doorgevoerd in de bedrijfsovername. Sake: "We hadden een makelaar kunnen bellen en de beste prijs voor de grond en gebouwen kunnen vragen, maar wij willen trouw blijven aan de mensen die zich met deze plek hebben verbonden. Bovendien voelt het heel pijnlijk als de grond – die we met zoveel aandacht weer vruchtbaar en vitaal hebben gemaakt – in onbekende handen terechtkomt."



Tien jaar geleden heeft Sake al contact gezocht met Stichting Grondbeheer. Sake: "In die tijd werkten ze alleen nog met schenkgeld. Je moet dan lang wachten voordat er genoeg in de pot zit." Omdat Sake en Marieke niet de enige biodynamische boeren zijn die aankloppen bij Grondbeheer – er staan circa twintig bedrijven op de wachtlijst – is de stichting vorig jaar gestart met de uitgifte van eeuwigdurende obligaties aan toonder. Hiermee kunnen particulieren, bedrijven en fondsen investeren in biodynamische landbouwgrond. Daarbij werkt Grondbeheer met campagnes: de grond wordt aangekocht met de opbrengst van eerder verkochte obligaties, aangevuld met een lening van Triodos Bank; vervolgens is het werven van geld gekoppeld aan de betreffende plek. Op deze manier kon dit aankoopproces nu plaatsvinden. Voorwaarde is wel dat de ondernemers zich verbinden met de campagne: zij betrekken hun netwerk bij het vrijmaken van de grond, waarmee de kostprijs – en daarmee hun pachtprijs – omlaag gaat. Zo is vorig jaar de Hondspol in Driebergen aangekocht. Dankzij de campagne van de Hondspol kon de aankoop van de Naoberhoeve al zo vlot volgen. Met vereende kracht kan het areaal biodynamische landbouwgrond elk jaar een beetje groeien.

Voor meer informatie: www.bdgrondbeheer.nl
Publicatiedatum: