Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waar moet een bio-etiket aan voldoen?

Waar moet een bio-etiket aan voldoen? Vlaamse certificeerder Certisys boog zich over dat vraagstuk en zet uiteen wat moet, wat mag en waar de vermeldingen op het etiket precies voor dienen.

Europees logo

Het gebruik van het Europees logo is alleen toegelaten op 100% bio producten (met bepaalde uitzonderingen, waarbij het minimum dan 95% is). Het gebruik van dit logo is bovendien verplicht op alle bio levensmiddelen die binnen de EU zijn voorverpakt. Het mag (facultatief) worden gebruikt op niet-voorverpakte biologische producten (bijvoorbeeld op het etiket). Ook is het gebruik ervan toegelaten op biologische levensmiddelen die uit landen buiten de EU zijn ingevoerd, mits die voldoen aan een keur van strikte equivalente regels. Afhankelijk van de achtergrondkleur van de verpakking mag het logo in een monochrome versie aangebracht worden.

Verwijzing naar het controleorgaan

Een verplichte vermelding op het etiket van een bioproduct is de code van het controleorgaan. De eerste twee letters van die code verwijzen naar het land waarin de controle heeft plaatsgehad. De cijfers duiden het controleorgaan aan dat de controle heeft verricht. Vaak gaan ze vergezeld van de naam van het controleorgaan. Die vermeldingen geven de consument de mogelijkheid om vlot te weten wie het controleorgaan was en op de website daarvan na te gaan of de BIO producten wel degelijk gecertificeerd zijn. Met Certisys als voorbeeld: BE-BIO-01 is de code van Certisys in België.De bio-ingrediënten

Op een bio-etiket is de lijst met ingrediënten verplicht, evenals de verwijzing naar de biologische productiemethode. Om alle twijfel weg te nemen: het gebruik van het Europees bio-logo is verboden op producten die minder dan 95% biologische ingrediënten bevatten. Die producten mogen alleen in de ingrediëntenlijst verwijzen naar de biologische landbouw. De ingrediënten afkomstig uit de biologische landbouw moeten bovendien aangeduid worden met een asterisk (*). Het etiket moet het totale percentage van de biologische ingrediënten in verhouding tot de totale hoeveelheid ingrediënten afkomstig uit landbouw vermelden, evenals het codenummer van het controleorgaan.

Lees hier de overige artikelen van Certisys.
Publicatiedatum: