Ronald Veens teelt biologische blauwe bessen in Helenaveen, tussen Eindhoven en Venlo. Zijn bedrijf, Veens Blauwe Bessen, ligt deels in het Nationaal Park De Grote Peel, waar hij samenwoont met zijn vrouw Rionne en zoons Yurge en Cas.

Zijn biologische bessengaarden liggen in beschermd natuurgebied. De Peel is een oud veengebied waar vroeger veel turf werd gestoken. Van zijn land is zo'n 10 hectare wild, met stukken bos en vennetjes. "Als ik er 's ochtends en in de namiddag loop, zie ik vaak ree├źn aan het water staan. Er is een rijkdom aan vogels en kleine dieren. In samenwerking met verschillende natuurorganisaties hou ik deze wilde stukken in stand en ga ze verder ontwikkelen. Ze zijn gunstig voor mijn bessengaard: door de grote biodiversiteit van deze stukjes natuur kan ik plagen en ziektes beter onder controle houden", vertelt Ronald.

 

Eind 1994 is hij begonnen met de teelt van blauwe bessen in Helenaveen. In 1997 kocht Ronald er een groot stuk land bij, waarmee hij in 1999 is omgeschakeld naar biologisch. "De grond is hier ideaal voor bessenteelt, waardoor ik zeer milieuvriendelijk kan telen en een goede en constante kwaliteit bessen heb. Het goede gewas bij de goede grond, daar gaat het om. Wat mij in de biologische landbouw zo aanspreekt, is de samenwerking met de natuur. Ik vind het een uitdaging om dat hele systeem te doorgronden en zodanig bij te sturen dat je elk jaar een goede kwaliteit bessen kunt oogsten."

Voor meer informatie: www.natureandmore.nl