Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Acties lijken tot aanpassingen te leiden"

ZLTO pleit voor vrijstelling bioveehouderij rondom Brabantse verordening

Afgelopen week meldde ZLTO al dat ook biologische veehouders worden geraakt door de nieuwe plannen rond de Verordening Natuurbescherming Noord-Brabant, omdat de uitzonderingsposities voor biologische veehouderij in de oude verordening niet werden gehandhaafd in de nieuwe verordening. Inmiddels heeft de ZLTO-vakgroep Biologische landbouw hier al op verschillende manieren bezwaar tegen aangetekend.

Voor de gelegenheid is een ondernemersgroep geformeerd waarin alle biologische veehouderijsectoren vertegenwoordigd zijn. De groep bestaat uit Joost van Alphen (varkens), Cor de Bresser (kippen), Pipie Smits van Oyen (vleesvee), Gerrit Verhoeven (geiten), Harry Jansen en Kees van Zelderen (melkvee).

Acties ondernemersgroep

Deze groep heeft afgelopen week twee brieven gestuurd aan de landbouwwoordvoerders in de Provinciale Staten; heeft ingesproken tijdens de besprekingen op 30 juni en heeft een overleg gehad met de verantwoordelijke ambtenaren. Deze acties lijken tot aanpassingen te leiden. De verwachting is dat de uitzonderingsposities voor varkens, geiten, vleesvee (vleesstieren en vleeskalveren) en jongvee gehandhaafd blijven.

Voor melkvee en pluimvee lijkt een uitzonderingspositie moeilijker, maar de vakgroep trekt er hard aan om ook voor deze sectoren een uitzonderingspositie te houden. Ook de plannen voor staldering zijn besproken, waarbij de vakgroep heeft aangedrongen op andere normen dan bij gangbaar. Immers, dieren in de biologische houderij hebben veel meer ruimte dan bij gangbaar.

Vandaag, op vrijdag 7 juli, beslissen de Provinciale Staten over de plannen. Voor vragen en reacties, neem contact op met Marjon Krol van ZLTO via [email protected].

Voor meer informatie: www.zlto.nl
Publicatiedatum: