Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overschot biologische buitenlandse consumptieaardappelen

Coöperatie Agrico heeft de uitbetalingsprijzen voor poot- en consumptieaardappelen van oogst 2016 vastgesteld en aan haar leden gepresenteerd. De coöperatie betaalt dit oogstjaar een recordbedrag van ruim 160 miljoen euro uit. De gemiddelde prijs voor pootaardappelen over alle maten klasse S t/m A bedraagt 33,43 euro per 100 kg (vorig jaar 26,55 euro).

Pootaardappelen

De totale pool van Agrico bedroeg in 2016 12.650 hectare. Een uitbreiding van 4% ten opzichte van oogst 2015. De gerealiseerde kilogramopbrengst per hectare was met ongeveer 38 ton per hectare circa 10% lager dan oogst 2015. Door een beperkter aanbod en een zeer goede vraag op alle markten is het pootgoed van oogst 2016 nagenoeg volledig uitverkocht geraakt.

De opbrengsten van het biologisch geteelde pootgoed waren met 19,8 ton per hectare erg laag. Al het pootgoed raakte daardoor uitverkocht met een gemiddelde uitbetalingsprijs van 72,67 euro per 100 kilo.

Consumptieaardappelen

Bij de teelt van biologische consumptieaardappelen vielen de opbrengsten erg tegen doordat phytophthora al vroegtijdig in het groeiseizoen een probleem was. De lage opbrengsten veroorzaakten een tekort op de Europese biologische markt waardoor er goede verkoopprijzen werden gerealiseerd. Door deze goede verkoopprijzen werd een gemiddeld saldo gehaald van 11.036 euro. De gemiddelde prijs komt hiermee op 53,58 euro per 100 kg, ongesorteerd geleverd in week 3 in de maat 0/+. De phytophthora-resistente rassen lieten qua opbrengst een positief beeld zien ten opzichte van niet-resistente rassen. De introductie van deze rassen, waaronder Carolus en Alouette, verlopen goed in zowel de retail als richting de industrie.

Directeur Jan van Hoogen kijkt zeer tevreden terug op oogstjaar 2016. "Vorig jaar konden we al spreken van een recordjaar qua pootgoed. Dit seizoen hebben we deze groei samen met onze leden nog eens fors overstegen. Ook voor onze consumptieaardappelen hebben we goede resultaten behaald. Voor ons biologische segment mogen we tevreden zijn dat we ondanks het moeilijke groeiseizoen veel goed hebben gemaakt door hoge prijzen. Hier zien we onze voorsprong in resistente rassen steeds meer tot uitdrukking komen in onze resultaten."

Oogst 2017

Wat betreft oogst 2017 zien we dat het groeiseizoen voorspoedig verloopt in veel delen van de wereld. De markt voor consumptieaardappelen en biologische aardappelen kenmerkte zich de afgelopen weken door een overschot van aardappelen uit het buitenland. De productie van landen 'rond de Middellandse Zee' is hoger dan de afgelopen jaren. Tevens heeft de warme periode in de maand juni er voor gezorgd dat er minder is geconsumeerd. De verwachting is dat dit overschot de komende weken oplost. Het is nog moeilijk te voorspellen waarop het prijsniveau van de hoofdoogst zal gaan liggen. Dit zal onder andere afhangen van het verloop van het groeiseizoen in Nederland en de rest van Europa. Bij de industrierassen zien we een verdere uitbreiding in meerjarige contracten door de groei van de verwerkingscapaciteit in België en Nederland. Zoals wel vaker is het beeld op dit moment erg divers en spreken we dan ook geen verwachting uit voor het nieuwe seizoen.

Bron: Agrico
Publicatiedatum: