Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verwaarden van reststromen maakt kringloop compleet

Oud-Hollandse runderrassen dol op biologische appelpulp

Tholen – Biologisch veehouder Willem van der Linden weet wel raad met de appelpulp van Schulp Vruchtensappen. Zijn koeien zijn er dol op en geven nadien meer melk. Een typisch voorbeeld van een gesloten kringloop. De koeienmest wordt namelijk weer ingezet als meststof op de appelboomgaard van William Pouw, wiens appelen Schulp weer betrekt. Een win-win-situatie voor alle betrokken ondernemers. "Toch is dat niet zo vanzelfsprekend voor alle bioboeren. Omdat certificering nog niet zo gemakkelijk is, verdwijnen veel biologische reststromen in het gangbare circuit", weet Willem. In 2007 schakelde hij om naar biologisch.


Willem van der Linden vertelt over het biologisch boeren en de meerwaarde van fruitpulp als veevoeder.

Veehouderij gecombineerd met natuurbeheer

"Het is schrijnend om te zien hoeveel natuurgebieden in de omgeving verwaarloosd worden. Hoe meer je ermee bezig bent, hoe meer dat duidelijk wordt", verzucht Willem. Met zijn boerenbedrijf in de Bethunepolder neemt hij een deel van het natuurbeheer uit de regio voor zijn rekening. Op circa 300 hectare natuurgebied grazen zo'n 200 koeien. In deze natuurlijke habitat vol plas-dras, natuurvriendelijke oevers en schraal grasland voelen de dieren – hoofdzakelijk oud-Hollandse rassen – zich goed thuis. "De opbrengst per hectare valt hierdoor laag uit, maar dat is ook niet ons hoofddoel", legt hij uit. "Groot voordeel van deze opzet is dat onze koeien zich te goed kunnen doen aan goedkoop gras. Toch, omdat je niet of slechts beperkt mag bemesten, kun je met een hoop gras uiteindelijk maar betrekkelijk weinig."

Net als appelmoes

Willem werd enige tijd geleden benaderd door Albert Schulp, die een afnemer zocht voor zijn biologische appelpulp. "Dat hoefde je de koeien geen twee keer te vragen. Het is net als met droge aardappelen: met appelmoes eroverheen eet je het dubbele. Nu heeft appelpulp geen enorm hoge voedingswaarde, maar de koeien vinden het ontzettend lekker én geven daardoor meer melk." Het toedienen van fruitpulp aan het veehouder resulteert niet in een andere melksmaak. "Dat heb je wel als je ze uien voert, maar daar is geen markt voor, kan ik je vertellen", grapt hij.


Sander van Leeuwen van Schulp Vruchtensappen bedankt Willem voor zijn bijdrage aan de Klantendag van Schulp.

Gangbaar voeder vooral import

Door gebruik te maken van biologische reststromen maakt de veehouder optimaal gebruik van hetgeen de omgeving te bieden heeft. Willem: "De gangbare veehouderij is hierin het andere uiterste. Wij Nederlanders consumeren jaarlijks 6 miljoen varkens per jaar. De veehouderij produceert er 25 miljoen. De sector haalt een groot deel van het voer uit het buitenland en dan zijn we zogenaamd de wereld aan het voeden?"

Tekort aan biologische voederbieten

Het gros van de biologische melkproductie komt overigens wel van gras. Dat komt ook omdat alternatieven, zoals biologische voederbieten, slechts mondjesmaat voorhanden zijn. "Voederbieten zie je weinig meer in Nederland. De biologische suikerbieten van eigen bodem worden hier niet verwerkt, die gaan bijna allemaal de grens over. In Nederland kun je alleen biologische bietenpulp krijgen, als je ook biologische suikerbieten levert. Het komt erop neer dat je het uiteindelijk zelf moet gaan telen."


Willems toespraak volgt na die van William Pauw (links).

In balans

Willems veehouderij is aangesloten bij coöperatie Eko Holland. Zijn koeien geven jaarlijks zo'n 6800 liter melk, tegenover de 9500 liter die gangbare koeien gemiddeld leveren. "Ik ben van mening dat een koe niet geschapen is om 12.000 liter per jaar te geven. Het moet in balans zijn. Je kunt een koe niet meer vragen dan ze kan geven."

Voor meer informatie: wbvanderlinden@hetnet.nl