Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kan de biologische bramenteelt winstgevend zijn?

Bramen en frambozen kunnen rendabele gewassen zijn. Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste bepaalt de markt de prijs die je voor de bessen krijgt. Je krijgt een goede prijs als je direct aan de consument verkoopt op bijvoorbeeld markten, een eigen stand aan de kant van de weg of door het opstarten van je eigen bedrijfje waar klanten zelf de bessen kunnen plukken. Er zijn ook andere mogelijkheden waarmee je meer bessen kunt verkopen, maar tegen een lagere winstmarge. Voor telers die een klein areaal hebben, werkt directe marketing vaak echter het beste, omdat de winst zo het grootst is. Bezit je echter een klein areaal en denk je aan het uitbreiden van je productie, dan kan een gemengd model dat bestaat uit zowel detailhandel als boerenmarkten een goede optie zijn. Voor meer informatie over mogelijke marketing opties, kijk op ATTRA's series van Marketing Tip Sheets.

Voordat er wordt begonnen met het planten van de gewassen, moet er eerst een marketingsovereenkomst gemaakt worden. Bramen zijn namelijk een gewas waar eerst veel in ge├»nvesteerd moet worden. Als je gecertificeerde biologische bramen of frambozen wilt telen, is het belangrijk om een markt te vinden die goede prijzen biedt voor de producten. Zo kun je namelijk de extra kosten die het biologisch telen met zich meebrengt opvangen. 

Onderzoekers van de North Carolina State University hebben een budget ontwikkeld voor het biologisch telen van bramen in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Hieruit is gebleken dat je na zes jaar een cumulatieve nettowinst van $46,203 (40.433 euro) per hectare kunt behalen. In dit onderzoek wordt uitgegaan van een opbrengst van 10.000 pond (4535 kg) per hectare in het derde en vierde jaar, een verkoopbare oogst van 80% en een verkoopprijs van $5.59 (4,89 euro) per pond (0,45 kg) voor biologische bramen. 

In sommige gebieden in de Verenigde Staten kunnen frambozen echter meer winst opleveren dan bramen. Een onderzoek van de University of California laat zien dat je in het tweede jaar al break even zou kunnen spelen. Dit budget gaan er vanuit dat in het derde jaar 5000 bakjes frambozen per hectare worden geproduceerd en dat een bakje $15 (13,10 euro) oplevert. .

Voor meer informatie, lees de publicatie van ATTRA: Brambles: Organic Production. Deze publicatie richt zich op de biologische bramen- en frambozenteelt en geeft nieuwe informatie over kasproductie, seizoensverlenging, geldzaken en marketing. 

Bron: ATTRA
Publicatiedatum: