Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"David is nog lang niet moegestreden"

Gemeente struikelt over terras Leids bio-restaurant

Tholen – Restaurant Logica uit Leiden mag zijn duurzame en lokale karakter niet uitdragen. Eigenaren Bart van Leeuwen en Bianca van Went zijn niet te spreken over de hetze die de gemeente momenteel tegen het vrije ondernemerschap voert. Als het restaurant aan het einde van het seizoen haar zelfgemaakte meubilair niet vervangt door plastic terrasstoeltjes, wacht een fikse dwangsom. "De regelgeving over de aankleding van terrassen is op veel punten onduidelijk en vraagt om escalatie", vertelt Bart.



Restaurant Logica beschikt over het EKO-keurmerk en laat haar keuze voor biologisch nadrukkelijk doorschemeren in haar interieur en materiaalgebruik. "De houten meubels kunnen we praktisch oneindig blijven gebruiken. Even opschuren en de meubels zijn weer als nieuw. Hoe duurzaam wil je het hebben? En dan sommeert de gemeente dat we ons meubilair 'mogen' vervangen door plastic. Dat strookt natuurlijk totaal niet met het duurzame verhaal dat we naar onze klanten toe communiceren. We kunnen toch niet zomaar onze principes verloochenen? Klanten plaatsen dan grote vraagtekens. Klopt het wel wat er op de menukaart staat, met zulk meubilair?", verzucht Bart. Meten met twee maten, vindt hij. "Want over het gebruik van terrasverwarming hoef je als ondernemer niet zo veel strijd te leveren." Hij schetst het beeld van grote terrassen in het centrum: megaparasols met daaronder verwarming, overdekte verlengstukken van restaurants. "Deze megaterrassen volgeladen met plastic meubilair, gasheaters en feestverlichting voldoen blijkbaar wel aan alle regels."

Bart is niet structureel tegen regels, mits er duidelijk afgebakende kaders worden geschetst waarbinnen nog enige vrijheid overblijft om te ondernemen. "Vooraf was meteen duidelijk dat we aan de binnenzijde van het pand weinig mochten veranderen. Bij een rijksmonument weet je meteen hoe de kaarten zijn geschud en daar hadden we van begin af aan vrede mee. Maar als het gaat om de inrichting van ons terras, wordt je zonder enige steekhoudende onderbouwing aan de kant gezet. Nergens uit de beleidsregels valt op te maken of je hout mag gebruiken in meubilair. Of dat je deze – zoals in ons geval – zelf fabriceert. Dat de gemeente struikelt over een bloembak die een paar centimeter te hoog is, is dan nog tot daar aan toe, maar dat je wordt gestript van je authenticiteit, ondergraaft de essentie van ondernemerschap in het diepst van zijn hart." Een verspilling van ambtelijke energie en gemeenschapsgeld, vindt Bart.



"Wij middenstanders maken de stad, werken duurzaam, biologisch en MVO en brengen diversiteit. En zijn in de ogen van de gemeente onvoorspelbaar, wat blijkbaar beangstigend werkt. Omdat je buiten de lijntjes kleurt wordt je al snel als een opstandig type weggezet, een vervelende puber. En dat terwijl ik de 18 toch allang ben gepasseerd", lacht Bart. "De welbekende franchisers, die in elke stad dezelfde menu's serveren – en van elke stad eenheidsworst maakt – zijn natuurlijk heel veilig."

De restauranthouders riskeren nu dat de handhaving komt opdraven. Het tweetal voelt er weinig voor om bezwaar aan te tekenen of ontheffingen aan te vragen. "Daar heb je een dagtaak aan en dat gaat ten koste van onze passie." Veel ondernemers die voor hetzelfde dilemma staan, bereiken volgens Bart een breekpunt waarin ze moegestreden en wel uiteindelijk maar overstag gaan met het eisenpakket van de gemeente. "Wij laten ons voorlopig nog niet uit het veld slaan. Dat neemt niet weg dat het voelt als een ongelijke strijd. Een waarin Goliath hooguit verschrikt opkijkt nadat David de steen geworpen heeft. Nu maar hopen dat Stichting Duurzame Horeca Leiden en omstreken hierin nog een vuist kan maken", besluit hij.

Voor meer informatie:
Restaurant Logica
Stille Rijn 11
2312 DE Leiden
T: 071-3628939
info@lunchroomlogica.nl
www.lunchroomlogica.nl