Restaurant Logica beschikt over het EKO-keurmerk en laat haar keuze voor biologisch nadrukkelijk doorschemeren in haar interieur en materiaalgebruik. "De houten meubels kunnen we praktisch oneindig blijven gebruiken. Even opschuren en de meubels zijn weer als nieuw. Hoe duurzaam wil je het hebben? En dan sommeert de gemeente dat we ons meubilair 'mogen' vervangen door plastic. Dat strookt natuurlijk totaal niet met het duurzame verhaal dat we naar onze klanten toe communiceren. We kunnen toch niet zomaar onze principes verloochenen? Klanten plaatsen dan grote vraagtekens. Klopt het wel wat er op de menukaart staat, met zulk meubilair?", verzucht Bart. Meten met twee maten, vindt hij. "Want over het gebruik van terrasverwarming hoef je als ondernemer niet zo veel strijd te leveren." Hij schetst het beeld van grote terrassen in het centrum: megaparasols met daaronder verwarming, overdekte verlengstukken van restaurants. "Deze megaterrassen volgeladen met plastic meubilair, gasheaters en feestverlichting voldoen blijkbaar wel aan alle regels."
Bart is niet structureel tegen regels, mits er duidelijk afgebakende kaders worden geschetst waarbinnen nog enige vrijheid overblijft om te ondernemen. "Vooraf was meteen duidelijk dat we aan de binnenzijde van het pand weinig mochten veranderen. Bij een rijksmonument weet je meteen hoe de kaarten zijn geschud en daar hadden we van begin af aan vrede mee. Maar als het gaat om de inrichting van ons terras, wordt je zonder enige steekhoudende onderbouwing aan de kant gezet. Nergens uit de beleidsregels valt op te maken of je hout mag gebruiken in meubilair. Of dat je deze – zoals in ons geval – zelf fabriceert. Dat de gemeente struikelt over een bloembak die een paar centimeter te hoog is, is dan nog tot daar aan toe, maar dat je wordt gestript van je authenticiteit, ondergraaft de essentie van ondernemerschap in het diepst van zijn hart." Een verspilling van ambtelijke energie en gemeenschapsgeld, vindt Bart.
"Wij middenstanders maken de stad, werken duurzaam, biologisch en MVO en brengen diversiteit. En zijn in de ogen van de gemeente onvoorspelbaar, wat blijkbaar beangstigend werkt. Omdat je buiten de lijntjes kleurt wordt je al snel als een opstandig type weggezet, een vervelende puber. En dat terwijl ik de 18 toch allang ben gepasseerd", lacht Bart. "De welbekende franchisers, die in elke stad dezelfde menu's serveren – en van elke stad eenheidsworst maakt – zijn natuurlijk heel veilig."
De restauranthouders riskeren nu dat de handhaving komt opdraven. Het tweetal voelt er weinig voor om bezwaar aan te tekenen of ontheffingen aan te vragen. "Daar heb je een dagtaak aan en dat gaat ten koste van onze passie." Veel ondernemers die voor hetzelfde dilemma staan, bereiken volgens Bart een breekpunt waarin ze moegestreden en wel uiteindelijk maar overstag gaan met het eisenpakket van de gemeente. "Wij laten ons voorlopig nog niet uit het veld slaan. Dat neemt niet weg dat het voelt als een ongelijke strijd. Een waarin Goliath hooguit verschrikt opkijkt nadat David de steen geworpen heeft. Nu maar hopen dat Stichting Duurzame Horeca Leiden en omstreken hierin nog een vuist kan maken", besluit hij.
Voor meer informatie:
Restaurant Logica
Stille Rijn 11
2312 DE Leiden
T: 071-3628939
[email protected]
www.lunchroomlogica.nl