Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
10 van de 23 kiemgroenten biologisch

Van der Plas Sprouts behaalt Milieukeur

Een overstap naar groene stroom, groen gas, een betere afvalscheiding en duurzaam verbruik van afvalstromen. Dat zijn onder meer de maatregelen waarmee Van der Plas Sprouts er vorige week in slaagde het Milieukeurcertificaat te behalen. Het grootste Europese kiemgroentebedrijf is daarmee tevens de eerste keurmerkhouder voor Milieukeur sprouts.
 


"We zijn hartstikke trots dat we het voor elkaar hebben gekregen", zegt Eva van der Plas, algemeen directeur van het familiebedrijf uit Broek op Langedijk. "Hiermee lopen we toch weer een stap vooruit op de concurrentie." Van der Plas behaalde het certificaat voor de productie van alle 23 soorten kiemen die ze teelt.

Klanten blijven binden

"Voor ons maakt dit het plaatje compleet", zegt de directeur. Het bedrijf was eerder al FSSC 22000 (voedselveiligheid) gecertificeerd en beschikt over een erkenning van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Voor 10 van de 23 kiemgroenten behaalde de onderneming ook het biologisch keurmerk. "Met Milieukeur kunnen we nu aantonen dat we het op het gebied van duurzaamheid ook goed voor elkaar hebben", zegt ze. "Onze grootste concurrenten zijn nog niet zover. Met Milieukeur kunnen we onze klanten dus nog beter aan ons bedrijf binden, zij verwachten van ons dat we steeds meer inzetten op duurzaam ondernemen."

Grote meerwaarde

"Milieukeur behelst veel meer dan het doorvoeren van een paar duurzame maatregelen", benadrukt Van der Plas. "Het traject stimuleert je vooral om nog bewuster te kijken naar al je bedrijfsprocessen. Hoe zit het met je reststromen, waar kun je energie besparen of opvangen en weer teruggeven aan de aarde? Hoe belast je het milieu zo min mogelijk? Het Milieukeur traject daagt je uit je daarin te verdiepen. En dat vind ik persoonlijk ook de grote meerwaarde."

"Het mooiste is dan natuurlijk om vervolgens zelf met innovaties te komen. Zo vangen wij tegenwoordig natuurlijke afvalresten op. Deze worden bij een visbedrijf afgeleverd die er zijn vissen mee voedt. De voeding is rijk aan eiwitten en dus goed voor de vissen. Prachtig toch?"

Betrokkenheid medewerkers

De onderneming scoorde ook punten met de overstap naar groene stroom en groen gas. En ze is afval beter gaan scheiden. Van der Plas: "Er staan nu containers met verschillende kleuren voor verschillend afval in onze werkruimtes, alle medewerkers werken er dus aan mee. Zo raken zij ook betrokken bij het duurzamer werken. En dat werkt, collega's komen steeds vaker zelf ook met innovatieve idee├źn. Als je eenmaal begint met duurzamer produceren houdt het niet meer op. We zijn momenteel bijvoorbeeld aan het onderzoeken of we voor onze huidige plastic verpakkingsmaterialen kunnen overstappen naar Recycle PET plastic. Er valt nog zoveel meer te doen als het gaat om duurzamer ondernemen, we zijn pas net begonnen."

"En, zodra onze internationale klanten gaan vragen om PlanetProof, een nieuw internationaal keurmerk voor duurzamere geteelde groenten, fruit, bloemen en planten, zullen we daar ook zeker werk van maken", aldus Van der Plas. PlanetProof is gebaseerd op de criteria van Milieukeur en tevens een keurmerk van SMK.

Voor meer informatie:
T. van der Plas
Bijlestaal 1
1721 PT Broek op Langedijk
T: +31 (0) 226 33 29 99
F: +31 (0)226 33 29 98
[email protected]
www.vanderplassprouts.nl
Publicatiedatum: