"Werk slijtage in de hand, want dat bevordert de productie. Bevorder de verveling, dat schept behoefte aan nieuwe dingen. Roei de natuur uit, want natuur is onze grootste vijand. Die vernieuwt zichzelf." Woorden van bovenbaas Steinhacker die de naïeve heer Bommel introduceert in de wereld van de superrijken. (Uit 'de bovenbazen' van Marten Toonder.)

Helaas kent onze samenleving vele bovenbazen. Wie verzint een list? Welke rol kunnen wij spelen in sociaaleconomische vernieuwing? Kan de transformatie en vernieuwing van leven in onze bodems ook de humus vormen voor een maatschappelijke vernieuwing? En wat is de rol van het Demeter keurmerk hierin? Hoe voegen we ook in de handel waarden toe binnen een systeem waar geld veelal als doel in plaats van alles middel wordt gezien?

Op deze dag vol inspiratie zoeken we met open bewustzijn naar oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen waar we als mensheid voor staan. Vanuit theorie naar praktijk. Vanuit het Individu naar het collectief, naar het verbindende midden.

Programma

09:30 uur: Ontvangst
10:00 uur: Dagvoorzitter Bert van Ruitenbeek, directeur Demeter met introductie vanuit de Demeter Monitor
10:15 uur: Ronald van Marlen, bestuurslid Demeter en actief in de handel in bio en biodynamisch fruit -over de rol van corporate companies en de dilemma's van zaken doen vanuit verschillende waardenpatronen.
10:45 uur: Marianne Thieme, fractievoorzitter Partij voor de Dieren over een 'planeet-brede' visie en hoe deze zich moet vertalen in ons landbouw en voedselsysteem.
11:30 uur: Manfred van Doorn, psycholoog en leiderschapscoach over een twaalfdelig mensbeeld als grondslag voor veranderingsprocessen.
12:00 uur: Reflecties uit de Nederlandse praktijk met onder andere Tom Saat/Stadsboerderij, Peter van IJzendoorn,/Hofwebwinkel en Merle Koomans/Odin. Waar zitten de aanzetten tot verandering?
13:00-14:00 uur: Biodynamische lunch ingeleid door chef-kok Eric van Veluwen
14:00-15:00 uur: Workshops.

- Uw persoonlijke uitdaging voor sociaaleconomische vernieuwing/ Manfred van Doorn; Welke weg ontdekken we naar verandering? Geld voorzien van een houdbaarheidsdatum, zodat het geen basis kan vormen voor speculatie? (Rudolf Steiner) Lokale geldsystemen ontwikkelen? Coöperatief werken voorop stellen? Wat is jouw insteek en waar zie jij mogelijkheden?

- Hoe vertellen we het biodynamische verhaal aan onze klanten?/Ellen Winkel

- Keurmerkstrategie Demeter in een veranderende markt/René Heusschen

- Nieuw elan en nieuw geld (unitedeconomy.nl) op de Reehorst/Eric van Veluwen

15:30 uur: Plenaire afsluiting, met afscheid Jozien Vos als voorzitter Stichting Demeter en aantreden Jan Schrijver van biodynamische boerderij de Lepelaar als nieuwe voorzitter.

16:00 uur: borrel.

Praktische informatie

Organisatie: Stichting Demeter, BD-Vereniging en Landbouwsectie Avin
Kosten: 75 euro inclusief BTW, drankjes en lunch, licentiehouders Demeter en leden van de BD-Vereniging en de Antroposofische Vereniging krijgen 30 euro korting.
Locatie: Antropia Cultuur- en Congrescentrum, Landgoed de Reehorst, Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen

Het congres wordt mede mogelijk gemaakt door Eosta, Green Organics, Natudis, Odin en Udea. Marianne Thieme is key-note spreker op congres 'biodynamisch en de 'vrije' markteconomie'.

Aanmelden kan hier.