Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voor het eerst biologische demovelden te bezichtigen

Onderzoek en innovatie centraal tijdens open dagen SPNA

De Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) houdt deze zomer open dagen. Op dinsdag 27 juni 2017 zijn geïnteresseerden welkom op proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta. Op donderdag 6 juli 2017 stelt proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl haar erf en velden open voor belangstellenden.Zware kleigrond in Oldambt

Proefboerderij Ebelsheerd ligt in het Oost-Groningse Oldambt. Op de proefboerderij wordt praktijkonderzoek verricht naar onder andere granen, koolzaad, suikerbieten en uien. Tijdens de open dag zal er uitgebreid aandacht zijn voor onder meer het diverse onderzoek in graan. Ook het lopende onderzoek in uien en suikerbiet wordt toegelicht tijdens de open dag. De gehele dag rijdt een pendelkar langs de proefvelden waar men kan op- en afstappen en zich kan laten bijpraten door deskundigen. Ook zal er een bandendemonstratie gehouden worden, momenteel erg actueel gezien de effecten van bandendruk op de bodemstructuur. Dit jaar zijn voor het eerst de biologische demovelden te bezichtigen. Ebelsheerd gaat de komende jaren 25 hectare omschakelen naar biologisch en dit jaar wordt op kleine schaal ge├źxperimenteerd met diverse gewassen als boontjes, peultjes, spinazie en mais. Hierbij wordt ervaring opgedaan met bodembewerking, onkruidbeheersing en ziektebestrijding. De gratis toegankelijke open dag is op 27 juni van 13.00 uur tot 17.30 uur bij proefboerderij Ebelsheerd, Hoofdweg 26 in Nieuw Beerta.

Lichte klei in Lauwersmeergebied

Proefboerderij Kollumerwaard ligt in het Friese deel van het Lauwersmeergebied. Op deze proefboerderij wordt praktijkonderzoek verricht naar onder andere (poot)aardappelen, suikerbieten en uien. Op de Kollumerwaard vindt zowel gangbare als biologische teelt plaats. Tijdens de open dag is er dit jaar speciale aandacht voor uienonderzoek. Circa 150 noordelijke uientelers hebben zich aangesloten bij Uienkenniscentrum Noord waarin partijen als Delphy en SPNA samenwerken rond praktijk gestuurd uienonderzoek. Verder is er aandacht voor mechanische onkruidbestrijding en de teelt van biologische conserven. De diverse proefvelden zullen tijdens diverse rondgangen worden toegelicht door opdrachtgevers. Er lopen op dit moment een aantal zeer interessante projecten zoals het garnalenproject, PlanyOrganic (nul input landbouw) en het maken en toepassen van Bokashi (fermenteren van rietmaaisel uit het Lauwersmeergebied). Deze projecten zijn op deze dag te bezichtigen en worden voorzien van meer informatie. De gratis toegankelijke open dag is op 6 juli van 13.00 tot 18.00 uur op de Hooge Zuidwal 1 in Munnekezijl.

Voor meer informatie: www.spna.nl
Publicatiedatum: