De omstandigheden zijn dit voorjaar ideaal voor mechanische onkruidbestrijding. Wie er tijdig bij is met het juiste materiaal haalt een mooi resultaat. In deze blog geeft Lieven Delanote enkele tips waarbij je rekeningen moet houden tijdens het schoffelen op biologische percelen.

De meeste biologische maïs werd gezaaid in de eerste helft van mei onder goede omstandigheden. De belangrijkste onkruidbestrijding gebeurde in vooropkomst – als het zaad gepind ligt - door één of twee keer te wiedeggen. De maïs kwam zodoende op in een onkruidarm perceel en kon meteen voorsprong nemen. Nog twee à drie bewerkingen met schoffelmachine of wiedeg zijn nodig om het perceel onkruidvrij te houden.

Met torsiewieders tot tegen de gewasrij

In kolen zijn torsiewieders een eenvoudige aanvulling op de schoffelmachine. De verende tanden links en rechts van de rij maken de grond los tot tegen de plant en trekken kiemend onkruid los. Mits een goede afstelling leveren ze vooral in jonge gewassen en op klein onkruid goed werk. Deze kolen zijn 2 à 3 weken geplant. De eerste onkruidgolf is opgeruimd. De volgende onkruidgolf moet in principe ondergeduwd worden bij het aanaarden. De torsiewieders zijn ook goed inzetbaar in andere gewassen als maïs, uien, knolselder, prei, en venkel.

Met Treffler na één week eggen in knolselderij

Op het biobedrijf van Inagro werd op maandag 15 mei geplant. Er werd niet geploegd. Op vrijdag 19 mei viel ongeveer 20 liter regen tijdens een korte onweersbui. Deze was uiteraard welkom. Ze zorgden ervoor dat de planten goed aansloegen en meteen ook vast zaten. Op maandag 22 mei – één week na planten – hebben we een eerste keer geëgd op drogende grond. Hiermee voorkwamen we vooral korstvorming. Op vrijdag 26 mei werd voor een tweede keer geëgd op kiemend onkruid. Deze foto werd genomen op 31 mei. De eerste veldslag is gewonnen.

Bron: Inagro (via BioKennis.org)