Eindhovens bier, kaas en andere lekkernijen kennen we al. Maar nu komt er ook een echt Eindhovens brood. Biologische Stadsbakkerij Broodt en de Genneper Hoeve slaan de handen ineen. Het speltgraan van Landgoed Gennep wordt gemalen in de Hermus molen in Made en gebakken bij Stadsbakkerij Broodt. Zo ontstaat het eerste lokale biologische zuurdesembrood in Eindhoven.
Het idee voor het 'Hoevebroodt' ontstond al in 2015. Stadsboer Age Opdam en Stadsbakker Dido van Klinken zochten vanaf dat moment naar een manier om dit idee te verwezenlijken. "In 2015 oogstten we al een partij spelt, maar deze bleek, na enkele proefbaksels, niet over de juiste bakeigenschappen te beschikken om een lekker brood van te bakken", aldus Age. Dido vult aan: "Dus moest het idee voor een lokaal brood een jaar worden uitgesteld. In 2016 was de oogst perfect en werden er met het spelt een paar proefbaksels gemaakt. Het meel was goed en gaf een mooi en smaakvol brood." En zo was het Hoevebroodt geboren.
Het graan is geteeld op het perceel van de Genneper Hoeve op Landgoed Gennep. Age vertelt enthousiast: "Na de oogst is het spelt gepeld en gemalen in de Hermus molen in Made (West-Brabant). Dit was de dichtstbijzijnde biologisch gecertificeerde molenaar. Essentieel om de biologische keten, boer-molenaar-bakker, in stand te houden."
Het Hoevebroodt is een robuust, stevig vierkant desem brood. Dido legt de techniek achter het brood kort uit: "Het bestaat uit niets meer dan meel, water, zout en desem. Het deeg rijst 16 uur voor een complete rijping voordat het de oven in gaat. Het wordt op de vloer van de oven gebakken voor een krokante korst."
Het brood is vanaf dit weekend zaterdag 17 juni verkrijgbaar bij Stadbakkerij Broodt en bij de Genneper Hoeve in Eindhoven. De introductie valt samen met De Geluksroute rondom Stadsbakkerij Broodt en de opendagen bij de Genneper hoeve.
Stadsbakkerij Broodt is de enige biologisch gecertificeerde bakkerij in de regio Eindhoven. De bakkerij en winkel zijn op de Smalle Haven 101 in het centrum van Eindhoven. De Genneper Hoeve is de biologisch-dynamische stadsboerderij aan het Tongelreeppad op Landgoed Gennep.
Voor meer informatie: info@broodt.nl / info@genneperhoeve.nl
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- "Als we stoppen met gifgebruik en kunstmest, dan zal er veel goeds gebeuren voor de boeren"
- "Basilicumolie, waar het allemaal mee begon, is nog altijd ons meest populaire product"
- QR-code neemt consument bij de hand in de wereld van specerijen
- PAN Nederland constateert meer bestrijdingsmiddelen in tuinplanten
- Maria Geuze nieuwe directeur Slow Food Youth Network Nederland
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
- In memoriam: Frans baron van Verschuer
- "We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"
- John Arink gaat discussie aan met Henk Bleker bij Humberto op RTL4
- Patty Brard weggestuurd van bio-boerderij op Ibiza
- Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'
Samenwerking biologische Stadsbakkerij Broodt en Genneper Hoeve
Biologisch zuurdesembrood uit Eindhoven: Het Hoevebroodt
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-06-10 "Met biologische smaak- en kleurstoffen kunnen bakkers en patissiers hun producten echt een wauw-effect geven"
- 2022-05-30 Le Perron opent vestiging in Amsterdam-Noord
- 2022-05-16 "Dit is de manier waarop ik wil boeren: een goede bodem, dicht bij de consument en traceerbaar voedsel"
- 2022-05-13 Terug van weggeweest: biologische bakkerij bij Loverendale ter Linde
- 2022-05-09 Drukbezochte streekmarkt en open dag bij jubilerend bio-bakker Bolhuis
- 2022-05-05 Robert teelt bio-granen voor lokaal brood en bier
- 2022-05-02 Kleinere sandwiches en taartstukken vanwege hogere prijzen: "We zijn hier open over"
- 2022-04-29 Bakker Bolhuis bakt 25 jaar biologisch
- 2022-03-31 Zwitsers bio-label geldt bij uitzondering deels ook voor Europees tarwe
- 2022-03-28 "We gaan voor eigen graan"
- 2022-03-01 Henk Smit overleden
- 2022-02-25 Braas Brood- en Banketbakkerij zal fors uitbreiden
- 2022-02-16 Nieuw: Moin vegan (choco) croissants
- 2022-02-10 "Dat ik ooit overstapte op biologisch meel, was uit een soort bewijsdrang"
- 2022-02-02 Royal Steensma neemt konfijtactiviteiten Canditfrucht over
- 2022-01-03 Biologische bakker in nieuwbouw bij station Sloterdijk in Amsterdam
- 2021-12-16 rose&vanilla krijgt investering van ruim half miljoen van Brave New Food Investments
- 2021-12-15 BioForum organiseert infosessies voor bakkers die willen omschakelen
- 2021-12-07 Drie nieuwe soorten Belgisch biologisch tarwebrood dankzij succesvol ketenproject
- 2021-11-22 Biobakkerij De Trog opent belevings- en R&D-centrum