Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Costa Rica grote exporteur biobananen en -ananas naar EU

98% van de Costa Ricaanse bio-export naar de Europese markt bestaat uit ananas, bananen en suikerriet. Dit blijkt uit een onlangs verschenen rapport van het National Organic Agriculture Program. Ananas is goed voor 60% van het totale exportvolume, bananen voor 27% en suikerriet voor 11%. Het overige deel van het volume bestond uit producten zoals cacao, koffie, papaja, gember en acai.

Vorig jaar exporteerde Costa Rica in totaal 13,7 miljoen kilo bioproducten naar Europa, waar de afzet van dit type producten met name de laatste jaren sterk is toegenomen.

Daarnaast is Costa Rica door de EU gecertificeerd als derde land, wat inhoudt dat de EU het Costa Ricaanse Organic Agriculture Program erkend, evenals de keurmerken die door Costa Ricaanse certificeringsautoriteiten toegekend worden. Zodoende hebben gecertificeerde bioproducten uit het land toegang tot de Europese markt.

Vraag

Maria Fernanda Reyes, voormalig directrice van het programma, vertelt dat er in Europa met name naar drie producten veel vraag is. Exporteurs van ananas en bananen hadden daarom al toegang tot de EU, waar de vraag zo sterk is dat de huidige aanvoer ontoereikend is.

Het kleinere volume aan overige bioproducten vormt een beperking om de buitenlandse export verder uit te breiden, vertelt Reyes. In Costa Rica wordt een breed scala aan bioproducten geproduceerd, vooral AGF, maar het grootste gedeelte hiervan is bestemd voor de binnenlandse markt.

Het bio-areaal in het land bedroeg in 2016 7.908 hectare, iets meer dan de 7.819 hectare in 2015. Van dit totale bio-areaal is 2.982 hectare bestemd voor de bananenteelt, 1.404 voor de ananasteelt en 388 groenten. Op het overige deel worden verschillende producten geteeld, waaronder bonen, cassave, medicinale kruiden, papaja en vanille. 

Bron: eleconomista.net
Publicatiedatum: