Tijdens de Bio Velddag op 21 juni in Lelystad is er in de ochtend een symposium. Maria Groot hield hier een lezing over het gebruik van kruiden voor verschillende diergroepen in de veehouderij. Groot is dierenarts en als onderzoeker werkzaam bij RIKILT Wageningen University & Research. Een vijftal vragen aan Groot: Waarom en waarvoor een veehouder kruiden moeten inzetten bij dieren?

Wat voor effect hebben kruiden op dieren?

"Kruiden kunnen dieren ondersteunen in de algemene gezondheid, maar kruiden kunnen ook dieren helpen om sneller te herstellen. Dit komt omdat kruiden vanwege hun inhoudsstoffen een gunstige invloed kunnen hebben op het gezond houden van de darmflora en het immuunsysteem. Dit heeft als uiteindelijk effect, dat het gebruik van antibiotica minder vaak nodig is."

Welke onderdelen van de kruiden zet je in?

"Alle bestanddelen van planten hebben een specifieke werking. Bij verse kruiden is het belangrijk dat je het juiste plantonderdeel inzet. Zo gebruik je van valeriaan de wortel, van tijm het blad en van Sint Janskruid de bloem. Gaat het om producten waarin kruiden zijn verwerkt, dan is de kwaliteit en de samenstelling van belang. Het gaat dan bijvoorbeeld om het gehalte van een specifieke werkzame stof." Een meer natuurlijk en gevarieerd dieet kan bijdragen aan een gezondere darmflora en meer weerstand bij dieren.

Hoe pas je je kruiden toe?

"Afhankelijk van het probleem, pas je kruiden verschillend toe. Kruiden kunnen in de wei staan, kunnen gehooid worden, gedroogd of vers gegeven worden, maar er zijn ook heel veel kruidenproducten die met het voer worden gegeven. Daarnaast zijn er producten voor plaatselijke toepassing, zoals uierzalf of producten voor navelbehandeling of klauwbehandeling."

Is het gebruik van kruiden in de veehouderij nieuw?

"Kruiden worden op dit moment al op grote schaal toegepast in de veevoederindustrie, als diervoederadditieven voor betere groei en voederconversie, maar ook als aanvullende diervoeders die overal te koop zijn. De meeste melkveehouders gebruiken al uier-mint, op basis van pepermuntolie, dat is ook een kruidenproduct. Daarnaast worden er veel bolussen ingezet bij beginnende uierontsteking of voor de droogstand."

Bron: Agrifirm