Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Prof. dr. Michael Braungart over Biologisch 2.0:

"Klimaatneutraal niet voldoende, biologisch moet klimaatpositief zijn"

Tholen – "Een product dat afval wordt is gewoon van slechte kwaliteit". Het zijn de woorden van prof. dr. Michael Braungart tijdens de Sustainable Foods Summit in Amsterdam eerder deze maand. Ook in de wereld van biologische voeding wordt nog te veel verspild, vindt hij. Braungart pleit voor een radicale aanpak om de teelt te verduurzamen. "Het moet niet gaan om de tweedeling biologisch versus niet-biologisch, maar om het beantwoorden van de vraag: met welke productievorm bereiken we het juiste?"



"Van biologische landbouw wordt vaak gezegd dat de milieuschade lager uitvalt dan bij de conventionele landbouw. Dat is toch een volstrekt verkeerd uitgangspunt? De nadruk leggen op het beperken van schade, het verminderen van uitstoot, bodemerosie, noem maar op: een typisch voorbeeld van een vals bewustzijn. Als je een kind vijf corrigerende tikken geeft in plaats van tien, bescherm je dan je kind?", chargeert Braungart. "Hoe kunnen we van president Trump verwachten zich te gedragen als we in verdekte vorm precies hetzelfde doen, zij het iets minder stupide?"

Braungart vindt de term klimaatneutraal niet voldoende. Dat creëert volgens hem een eindeloze cyclus waar nooit enige vordering in zit. "Een klimaatneutrale benadering houdt zich te veel met het heden bezig. Je blijft daarmee voortdurend rondjes achter je staart aan rennen. Moeten we dat willen? Het is tijd voor een Biologisch 2.0. Eén die de principes van een circulaire economie volgt en ook nog iets terugdoet voor mens, milieu en maatschappij."

Voor meer informatie: www.sustainablefoodssummit.com