Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Let’s make America great again"

Treffler eg gaat XXL in de Verenigde Staten

Tholen – Eggen voor teelten waar dat tot op heden hoogst ongebruikelijk was: de Treffler eg is erin geslaagd eggen ook in het buitenland naar een hoger niveau te tillen. "In Nederland kennen bioboeren de Treffler eg al jaren voor gebruik in de teelt van uien, aardappelen, pompoenen, knolselderij, kolen en granen. Denemarken heeft vorig jaar ook kennisgemaakt met de mogelijkheden van Treffler. Zo gebruikt het bedrijf van Axel Månsson de eg voor knoflookteelt. En nu is de VS met hun uitgestrekte vlaktes aan de beurt", vertelt Jos Pelgröm van Man@Machine. De eerste container met drie eggen is daar onlangs gelost. Een imposante 18,3 meter eg voor boeren met 60 feet paden zit momenteel in de pijplijn.


Knoflookteelt op het Deense bedrijf van Axel Månsson.

De Treffler eg past tijdens het eggen alle tanden individueel aan op het bodemniveau. "Het maakt niet uit of je bovenop een rug of onderin egt: de tanden behouden dezelfde druk en werken overal hetzelfde. Daardoor worden oneffenheden in de grond simpel gevolgd. Bij andere eggen neemt de spanning op de tanden juist toe wanneer deze omhoog moet. Dat is onpraktisch en maakt het vinden van een juiste instelling ondoenlijk: een constant schipperen tussen effectief eggen en beperken van schade aan het gewas. De Treffler eg stel je centraal in op de gewenste tandspanning", vervolgt Jos. Gaandeweg is de Treffler eg steeds meer verfijnd. Een voorbeeld daarvan is de groenteveer, een klein veertje te midden van de grote veer, waarmee subtiel starten met eggen ook in het voorjaar mogelijk is.


Ana Pelgröm in gesprek met Aaron Butler in de VS.

Vol vertrouwen doet Man@Machine de VS aan. Er zijn in totaal vijf demo's gepland. Ook het Rodale Institute, kenniscentrum voor biologische landbouw in de VS, maakt kennis met de Treffler eg. En deze winter staat het bedrijf weer op MOSES (Midwest Organic & Sustainable Education Service) een biologische vakbeurs in de VS.

In de tussentijd dienen zich nog altijd nieuwe markten aan. Zelfs in Nieuw-Zeeland wordt de Treffler eg opgemerkt. Zo ook op Farm Bostock, waar circa 3000 hectare aan groenten en fruit (deels biologisch) wordt verbouwd. De teler onderhoudt contacten met de familie Robbers, die onder meer pompoenen aan Nederland levert. "Het wachten is nog op een aanvraag uit de hemel. Ook daar groeit nog veel onkruid", lacht Jos.

Nederlandse boeren krijgen in 2017 nog een extra duwtje in de rug, de Treffler eg valt namelijk ook in de Vamil/Mia regeling. Boeren die vóór 31 december een eg hebben gekocht, hebben daarmee recht op een belastingbeperking.

Dit najaar komt Treffler met een automatische diepteregeling voor nog meer precisie.

Voor meer informatie:
Jos en Ana Pelgröm
Man @ Machine
Molenstraat 4
4364 AA Grijpskerke
Nederland
T: +31(0)6-30035123
[email protected]
www.manatmachine.com