Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese landbouwgronden in erbarmelijke toestand

De Europese landbouwgronden staan onder druk door water- en winderosie, een gebrek aan organische stof en bodemverdichting. Een nieuw rapport stelt dat de bodem een speerpunt moet worden in het komende Gemeenschappelijke landbouwbeleid. Op vraag van de landbouwcommissie van de EU deden wetenschappers van Wageningen Universiteit en de universiteiten van Aarhus en Cordoba onderzoek naar de kwaliteit van de landbouwgrond in Europa.

Het rapport stelt dat circa 45 procent van de Europese landbouwbodems te weinig organische stof bevat, zodat ze onvoldoende vruchtbaar zijn en onvoldoende watervasthoudende en -doorlatende eigenschappen hebben. Een derde van de bodems is verdicht, door het gebruik van te zware landbouwmachines. Daarnaast is op drie miljoen plekken bodemvervuiling geconstateerd. Tot slot wordt 20 procent van de landbouwgrond in Europa bedreigd door water- en winderosie.

Dat zijn flink wat problemen waar onvoldoende aan wordt gedaan binnen de EU. Ook zou het gevoel van urgentie ontbreken. Het rapport concludeert dat de situatie voldoende ernstig is om er iets aan te doen. De beleidsvoorstellen blijven echter beperkt tot reeds genomen beleidsbesluiten en het maken van een speerpunt bodem in het komende Gemeenschappelijke Landbouwbeleid van de EU.

Klik hier voor het rapport 'Preserving agricultural soils in EU'.


Bron: BioForum Vlaanderen
Publicatiedatum: