Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Open dag op 11 juni

Het Blauwe Huis: ruimere vruchtwisseling na uitbreiding

Tholen - Jan-Kees Luijerink keek vanmorgen halsreikend uit naar de beloofde regenbuien. Dit zal de kruiden, specerijen en planten van het biologisch-dynamische kruidenbedrijf in Ruinerwold goed doen, vertelt hij. "Als het maar hard gaat plenzen, dan maken die paar klappen onweer mij echt niet uit. Tot nu gingen de buien veelal aan ons voorbij." Jan-Kees geeft aan dat het areaal verder uitgebreid is. "Twee jaar geleden is er al zes hectare bij gekomen en sinds kort beschikken we over 1,7 hectare extra grond. We hebben het aangrenzende perceel van de buurman gekocht. Dit buitenkansje konden we natuurlijk niet laten lopen."Uitbreiding

Een welkome uitbreiding, meent Jan-Kees, aangezien de afzet van de producten nog altijd toeneemt. "Het groeit alleen niet meer zo spectaculair als vorig jaar." Meer ruimte betekent ook meer mogelijkheden, vertelt hij: "Dankzij de uitbreiding kunnen we een wat ruimere vruchtwisseling opzetten. Dat is het belangrijkst. Normaal doen we altijd op dezelfde stukken weer tuinbouw, nu hebben we de mogelijkheid om er bijvoorbeeld ook eens grasklaver op in te zaaien. Ook krijgen we meer ruimte om vee op te houden. De uitbreidingen zijn belangrijk voor de verdere toekomst van Het Blauwe Huis en waar we heen willen als bedrijf. We willen ons op teeltgebied blijven ontwikkelen, het speciale soort expertise dat wij hebben houd je alleen als de planten ook echt door je handen gaan. We nemen dan ook de tijd voor de verdere ontwikkeling, zodat we kunnen leren van de veranderende omstandigheden."


Jan-Kees op de Lentemarkt bij De Groene Passage in 2015.

Open dag

Het Blauwe Huis houdt aanstaande zondag 11 juni een open dag (Buitenhuizerweg 19). Tijdens de open dag zal onder het motto 'Drentse Blaadjes, Franse Kruiden' speciale aandacht besteed aan het Franse Zusterbedrijf L'Herbier du Diois. Ook zullen de medewerkers tijdens rondleidingen alles vertellen over de producten en de bio-dynamische werkwijze. "Voor de bezoeker is de rondleiding over het bedrijf altijd het meest bijzonder. De open dag is verder altijd een feestje. Er is muziek en eten en drinken." Jan-Kees vertelt dat er ook diverse kraampjes op het terrein te vinden zullen zijn. "Ter aanvulling van ons assortiment verkopen ook diverse collega's hun planten op onze open dag." Hij verwacht bezoekers vanuit het hele land. "Er komen zeker ook mensen uit de buurt, maar ze komen altijd uit het hele land. Daar ben ik iedere keer nog verbaasd over."

Klik hier voor meer informatie over de open dag.