Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Azienda Agricola Modica focust zich op bio-teelt

Azienda Agricola Modica werd in 2002 door Mario Modica opgericht in Ragusa. Twee jaar later verkreeg het bedrijf het biologische certificaat BioAgriCert. 


Van links naar rechts: Mario Modica zijn zijn zoon Salvatore.

Azienda Agricola Modica is een middelgroot bedrijf dat werkzaam is in een gebied dat bekendstaat om zijn teeltsector.


Van links naar rechts: Salvatore Adamo en Salvatore Modica.

De teeltkassen van het bedrijf beslaan 2,5 hectare van het totale areaal van 3,6 hectare. Het bedrijf heeft verder de beschikking over een klein meer. Het meer zorgt voor de toevoer van water en bevat meerdere vissoorten, wat helpt om de biodiversiteit in stand te houden (zie foto)."We besloten direct bij de oprichting al om biologische methodes te implementeren. We waren een van de eersten die dit deden en hadden in het begin wel te maken met wat obstakels," legt Salvatore Modica uit.

De bodem wordt vruchtbaar gehouden door middel van vochtig biologisch materiaal en de juiste hoeveelheid aan zonlicht. De planten worden gekozen op basis van hun genetische weerstand. Er worden alleen soorten gebruikt die voor het bedrijf geschikt zijn.
 
Voeding is belangrijk, omdat planten met goede voeding veel beter bestand zijn tegen slechtere omstandigheden. Een andere belangrijke factor zijn natuurlijke vijanden.


Boven: een bij aan het werk

"We hebben geluk op dit vlak geluk dat we met Salvatore Adamo een professional in huis hebben. Zijn advies was in combinatie met de ervaring van mijn vader cruciaal," aldus Salvatore Modica.

"De natuur is een ecosysteem dat zijn eigen ritme aanhoudt. Teeltkassen zijn complexe systemen die echter die natuurlijke balans opbreken. Dat betekent dat we landbouwkundige maatregelen moeten treffen om de balans te herstellen," zegt Salvatore Adamo.

"Als we bijvoorbeeld naar paprika's kijken, gebruiken we Amblyseius californicus als maatregel tegen spint, Orius Levigatus tegen trips en Aphidius Colemani tegen bladluis."


Een voorbeeld van hoe insecten worden gebruikt om de balans van de gewassen in stand wordt gehouden. De bovenkant van de plant is zich volledig aan het herstellen.

Er worden met betrekking tot technische informatie en de gewassen van dag tot dag besluiten genomen. Technici moeten zo snel mogelijk aanwijzingen geven over hoe bepaalde problemen kunnen worden opgelost. Er wordt daarbij vaak gebruik gemaakt van eigen ervaring, ook als er geen wetenschappelijke ondersteuning voor handen is.

Productie-aanbod

De rassen die worden geteeld zijn als volgt:
  • cikito-tomaten, 44 ton; 
  • gekleurde tomaten, 27 ton. Dit betreft de rassen Summersun (gele cherrytomaat), Santorange (geel-oranje pruimtomaat), Mini Sanmarzano, Sissy (bruin) en Zebrino (donkergroen gestreept);
  • trostomaten, 30 tons;
  • paprika's, 24 ton;
  • komkommers, 45 ton.

30% van de productie is bestemd voor Italiƫ. De overige 70% gaat naar Europa en dan met name naar Duitsland en Frankrijk.

Voor meer informatie:
Azienda Agricola Modica Mario

Sede legale:
Viale della Resistenza, 84
97013 Comiso (Rg)
Sede operativa:
C.da Piano Savia
97019 Vittoria (Rg)
T: (+39) 3334161078
[email protected]
Publicatiedatum: