Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gebrek aan vertrouwen veroorzaakt krimp Brits bio-areaal

De Soil Association (SA) maakt zich zorgen over het gebrek aan vertrouwen in de biologische markt waardoor boeren terughoudend zijn om over te schakelen naar de biologische land- en tuinbouw.

Liz Bowles, van de SA, laat weten het zorgwekkend te vinden dat het bio-areaal voortdurend krimpt, wat volgens haar het gevolg is van het tekort aan overheidssteun op de lange termijn, ook na de Brexit. Bowles legt uit dat de sterke groei van de bio-markt in 2016 (+7,1%) het resultaat is van hoge productie aangezien uit de meest recente cijfers van Defra blijkt dat het totale bio-areaal met 3,6% is gekrompen, naar 507.900 hectare, waarmee het 2,9% van het totale landbouwareaal vormt. In Schotland was de krimp met 4% het grootst en bedraagt het bio-areaal 122.000 hectare.

"We roepen de volgende regering op om de biosector te steunen door het huidige systeem verder te ontwikkelen en het areaal te vergroten wat voordelen biedt op het van milieu en dierenwelzijn. Dit houdt in dat het subsidiebeleid voor de overgang naar biologische landbouw wordt uitgebreid, dat er meer scholing wordt aangeboden en dat men het beleid blijft afstemmen op de EU-regelgeving."

Omschakeling

Er zijn echter wel signalen dat telers weer wat meer vertrouwen beginnen te krijgen aangezien er in 2016 25.200 hectare in gereedheid gebracht werden voor de omschakeling naar bio, een toename van 22% ten opzichte van 2015. Dit positieve signaal stemt Roger Kerr, van biocertificeerder OF&G, optimistisch. "Het aantal hectare dat gereed gemaakt wordt voor biolandbouw laat zien dat boeren zich bewust zijn van het enorme potentieel dat deze sector te bieden heeft. Er wordt verwacht dat de vraag naar bioproducten zowel in het Verenigd Koninkrijk als wereldwijd dit jaar opnieuw zal groeien", aldus Kerr.

Bron: FWI
Publicatiedatum: