Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserland: teelt van bio-AGF opnieuw toegenomen

De biomarkt is een groeimarkt. Het biologisch landbouwareaal nam in de afgelopen jaren in Zwitserland constant toe, zo ook het groenten- en fruitareaal. In 2016 groeide dit areaal met 4%. In de Zwitserse retail ziet men een soortgelijke tendens. Daar steeg de afzet van biologische groenten met 6% en die van biologisch fruit met 8%. De omzet steeg zelfs met 10% (groenten) en 18% (fruit).


Foto: BLW

Biologisch groentenareaal in de volle grond groeit in 2016 met 5%

Het biologische landbouwareaal van eenjarige groenten uit de volle grond (inclusief conservengroenten) groeide in 2016 opnieuw vergeleken bij het voorgaande jaar en wel met 5%. Het areaal van biologische groenten in kassen of uit beschutte teelt bleef daarentegen vrijwel constant, waarbij het totale areaal in de beschutte teelt sinds 2014 licht afneemt.

Het bio-aandeel aan het totale areaal bleef in 2016 zowel bij groenten uit de volle grond alsook bij groenten uit beschutte teelt constant bij 18%. In de retail steeg het bio-aandeel bij groenten licht naar 12% (hoeveelheid) c.q. 18% (omzet).

Areaal van biofruit plantages stagneert op laag niveau

Bij de fruitplantages was het biologisch aandeel met 8 procent in 2016 nog steeds relatief klein. Na een constante toename van het areaal van biofruit plantages in de jaren 2008 - 2013 was het areaal in de afgelopen drie jaar stabiel tot teruglopend.

In de retail steeg de afzet van biologisch hardfruit (+6%) en biologisch steenfruit (+7%) in het afgelopen jaar vergeleken bij 2015.

Bessen booming

Het areaal van biologische bessen groeit jaarlijks sterk sinds 2011. In 2016 groeide dit areaal vergeleken bij het voorgaande jaar met 9%. Het biologische bessenareaal groeit daarmee bovengemiddeld als je kijkt naar de toename van het totale bessenareaal.
Publicatiedatum: