Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste Honey Waterway ingezaaid op dijk in Maassluis

Alle 300 kinderen van basisschool Het Balkon strooiden samen met hoogheemraad Marcel Houtzager woensdag 17 mei bloemenzaad uit over de Delflandsedijk in Maassluis. Hier ontstaat binnenkort de eerste Honey Waterway van Nederland.



Delfland is het eerste waterschap met een Honey Waterway. De dijken beschermen ons tegen het water. Naast veiligheid bieden ze ook een waardevolle bijdrage aan de natuur en de omgeving. Daarom zoeken we aansluiting bij initiatieven die vanuit de maatschappij ontstaan. Zo ook met Honey Highway, een initiatief van Deborah Post dat de massale bijensterfte tegen wil gaan. "Wij streven naar een hoge biodiversiteit in en rond ons water. Met de Honey Waterway verbinden de natuur onderwater met de natuur bovenwater. Een bloemrijke dijk ziet er fraai uit, maar bovenal leveren de nectar en stuifmeel van de streekeigen bloemen voor een lange periode veel voedsel aan de bijen, hommels en vlinders", zegt Marcel Houtzager.
 

Gezamenlijke inzet

Een bloemrijke dijk vraagt wel iets van de omgeving en de beheerder. "We vragen de kinderen van Het Balkon en mensen in de buurt de bloemen in de gaten te houden", verzoek Marcel. Het meerjarig zaad moet eerst de kans krijgen om uit te groeien tot bloemen. Daarom doet Delfland ook een beroep op hondenbezitters: "Wilt u uw hond niet op dit deel van de dijk uit laten?" Er is ruimte voor honden om boven- en onderlangs het bloemenbed te wandelen. Het maaien van de bloemen en het gras op de dijk wordt aangepast op bloeifasen van de bloemen. Alleen samen met de buurt kan deze Honey Highway op de dijk slagen.
 
Het waterschap geeft in totaal 10.000 m2 dijk deze bloemrijke metamorfose. Op 19 mei wordt samen met omwonenden een stukje dijk in bij de trambrug in Schipluiden gezaaid. Ook de dijk nabij de Maeslandkering in Hoek van Holland krijgt op 24 mei de bloem-metamorfose. In het najaar volgen nog meer Honey Waterway dijken. Delfland hoopt zo iets te doen aan de massale bijensterfte in Nederland. Mensen hebben bijen immers nodig. Ze staan aan het begin van onze voedselketen.



Voor meer informatie:
www.hhdelfland.nl
www.honeyhighway.nl
Publicatiedatum: