Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De Betho zet in op verpakkingswerkzaamheden binnen de biosector

"Verpakken van bio vraagt om specifieke logistieke aanpak"

Tholen – In een gloednieuw pand aan bedrijventerrein Klein Frankrijk in Goes bevindt zich De Betho. Het SW-bedrijf biedt ondersteuning aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Ons doel is, waar mogelijk en al dan niet met ondersteuning, medewerkers zo veel mogelijk aan reguliere arbeidsplaatsen buiten De Betho te helpen", vertelt Jos van 't Westeinde, kwaliteit-, arbo- en milieucoördinator bij De Betho. Nu de Wet sociale werkvoorziening op slot is gegaan, verbreedt het bedrijf haar horizon onder meer door haar portefeuille binnen de biosector te vergroten.


Het bedrijfspand van De Betho in Goes.

Medewerkers bij De Betho hebben om uiteenlopende redenen een afstand tot de arbeidsmarkt. Het SW-bedrijf zet alles op alles om dat gat te verkleinen, door hen onder te brengen in het verpakkings-, montage-, schoonmaak- of groenbedrijf. "Nu de Wet Sociale werkvoorziening (WSW) sinds begin 2015 op de schop is gegaan, krijgen we geen vaste nieuwe instromers meer. In plaats daarvan is de Participatiewet van kracht geworden. Voor mensen die daarvoor al een SW- dienstverband hadden verandert er niets, maar door natuurlijk verloop slinkt het personeelsbestand, waardoor we onze werkzaamheden anders moeten inrichten. Omdat de Participatiewet minder mogelijkheid biedt om mensen langdurig bij De Betho in dienst te nemen, verandert ook de invulling van de werkzaamheden die wij ze kunnen bieden", vervolgt Jos.

Je zou deze ingrijpende verandering een tegenslag kunnen noemen, maar zo ziet Jos het niet. Dat zit ook niet in de aard van het bedrijf. In 2011 legde een grote brand het voormalige bedrijfspand volledig in de as. Op verschillende locaties werden de werkzaamheden voortgezet. Een ware beproeving, maar geen onoverkomelijke. Terugblikkend kun je stellen dat het De Betho destijds niet ontbrak aan zelfredzaamheid. Laat dat nu precies de houding zijn die de Participatiewet zo verlangt onder werkzoekenden en langdurig werklozen.

Het vraagt van De Betho haar bedrijfsvoering grondig te herzien. Mede daarom zet het bedrijf fors in op uitbreiding van haar verpakkingstak. De Betho beschikt over de nodige certificaten om binnen de biosector actief te mogen zijn. "De Betho is gecertificeerd voor opslag, transport en verpakken van biologische goederen. We borgen dat er geen opmenging plaatsvindt tussen gangbare en biologische producten. Bij onverpakte goederen, zoals losse suiker, vraagt dat om een specifieke logistieke aanpak. We rapporteren aan Skal hoe we onze orders aangeleverd krijgen en of dat conform de protocollen verloopt. Daarmee sluiten we elke vorm van contaminatie uit", legt Jos uit.

De Betho houdt zich aanbevolen voor bedrijven die de verpakkingswerkzaamheden voor hun biologische goederen willen uitbesteden. "Met name in de voeding kunnen we een hoop voor de sector betekenen. Denk aan het verpakken van biologisch snoepgoed of bijvoorbeeld diervoeder. We beschikken over eigen vrachtvervoer en kunnen het hele logistieke proces op ons nemen. De koffie staat klaar om de uitvoerbaarheid te bespreken", besluit Jos.

Voor meer informatie:
ervahlenkamp@debetho.nl (Bedrijfsmanager Verpakkings- en montagebedrijf)
jfwesteinde@debetho.nl (Kwaliteit-, arbo en milieucoördinator)
www.debetho.nl