Op 29 mei vindt de derde duurzame netwerk- en inspiratiemiddag rondom duurzaam ondernemen in de horeca - GreenMeeting - plaats. Het event begint om 13.30 uur in de voormalige vertrekhal van de Oranjelijn, in het hoofdkantoor van Santas Koffie in Rotterdam.GreenMeetings

GreenMeetings richten zich op thema's en uitdagingen waar horecaprofessionals mee geconfronteerd wordt en bieden inspiratie en praktische handvatten om ook binnen de eigen organisatie stappen richting een meer duurzame bedrijfsvoering te kunnen zetten. Ook is er ruimte om te netwerken met collega's uit de gastvrijheidssector. GreenMeetings zijn voor (horeca)professional gratis toegankelijk, wel is aanmelding vooraf vereist.

Santas Koffie

De GreenMeeting vindt plaats in het hoofdkantoor van het Rotterdamse koffiemerk Santas. Deze biologisch- en fairtrade gecertificeerde koffieleverancier is sinds 2008 gevestigd in een Rotterdams industrieel monument uit 1948. Alle koffies zijn verpakt in duurzame blikken en houten kratten, waarbij de materialen keer op keer worden hergebruikt, waardoor de afvalstroom geminimaliseerd wordt.

Programma

Verbindend onderwerp deze middag is 'closing the loop', oftewel het sluiten van de kringloop. Aan de hand van praktijkvoorbeelden rondom afval en duurzaam inkopen gaan we het gesprek aan met aantal ervaringsdeskundigen over hoe we de keten slimmer kunnen inrichten en afval kunnen reduceren en/of vermijden.
 • ​13:30 uur: Inloop en Minimarkt
 • 13:45 uur: Welkomstwoord - Marco Ouwerkerk - Green Leisure (Group)
 • 13:50 uur: Duurzaam ondernemen als verdienmodel - Gijs Werschkull - Restaurant Gys.
 • 14:05 uur: De Voedselbank als partner. Hoe werkt dat? - Annette Koopman - Voedselbank Rotterdam
 • 14:15 uur: Rondleiding koffiebranderij Santas Koffie - Edwin Fokker - Santas Koffie
 • 14:35 uur: Pauze en Minimarkt
 • 15:00 uur: Volledig duurzaam in 10 stappen - Marco Ouwerkerk en Sander Verschuren Green Leisure (Group)
 • 15:15 uur: Composteren op locatie; financiële en duurzame winst! - Paul Hoogeveen - Biofutura
 • 15:30 uur: Ruimte voor vragen, discussie en verdieping
 • 15:45 uur: Verantwoorde borrel en Minimarkt
 • 17:00 uur: Afsluiting

Er is voldoende ruimte voor inbreng van eigen onderwerpen en tot het leggen van contacten met de aanwezige collega's.

De sprekers

 • Gijs Werschkull is eigenaar van Restaurant Gys in Rotterdam en Utrecht. Hij heeft gekozen voor duurzaam ondernemen als verdienmodel. Zijn uitgangspunt hierbij is dat gezond, lekker en duurzaam eten voor iedereen bereikbaar moet zijn. Een 100% biologische menukaart en een gezonde inslag, Gijs deelt graag met u hoe hij dit aanpakt.
 • De Voedselbanken zijn structureel op zoek naar producten voor hun klanten. De afgelopen periode zijn de mogelijkheden om met horecabedrijven samen te werken veranderd. Annette Koopman komt toelichten op welke verschillende wijzen horeca ondernemers kunnen samenwerken met de Voedselbank.
 • Edwin Fokker is er trots op de Santas koffie niet alleen heel lekker is, maar ook heel verantwoord. Samen met Max Havelaar strijden ze voor eerlijke prijzen in de keten. In Nederland werken ze in de productie bij voorkeur met Wajongers en staat het reduceren van de afvalstroom centraal. Edwin neemt u graag mee in de bijzondere kwaliteiten van dit Rotterdamse koffiemerk.
 • Volledig duurzaam ondernemen? Klinkt goed toch, maar hoe doe je dat dan? Marco Ouwerkerk en Sander Verschuren van Green Leisure (Group) blikken met u vooruit en nemen u mee in hoe zij denken dat een volledig duurzame horecasector eruit ziet in 2030.
 • Het vervoer van afval vanuit horecabedrijven zorgt voor verkeersstromen. Stel dat we het volume van de afvalstroom op de locatie al zouden kunnen reduceren met 80%. Paul Hogeveen van Biofutura demonstreert hoe u de omvang van uw keukenafval (swill), koffiedrab en biologisch afbreekbare disposables op uw eigen locatie kunt reduceren door het decentraal te composteren.


Minimarkt

Naast het inhoudelijke deel van het programma kent deze editie een nieuw element. In de centrale hal presenteren een aantal organisaties hun oplossingen voor duurzame vraagstukken. Op de minimarkt presenteren zich:
 • Made Blue – Kraanwater systemen en goede doelen ineen concept.
 • COCO-MAT – Bedden en meubels van natuurlijke materialen. Zelf zeggen ze: Sleep on nature!
 • Biofutura - Importeur, groothandel en webshop in biologisch afbreekbare verpakkingen.
 • Voedselbank Rotterdam – Doneert iedere week honderden voedselpakketten aan de armste Rotterdammers
 • Udea - Biedt een groot biologisch assortiment voor de horeca.

Samen kom je verder

De Green Meetings worden georganiseerd door Green Leisure (Group) in samenwerking met verschillende partners. Green Leisure heeft zich tot doel gesteld de hospitality sector tussen nu en 2030 volledig te verduurzamen. Het organiseren van bijeenkomsten waarin inspiratie en kennis rondom duurzaam ondernemen en netwerken centraal staan is onderdeel van het realiseren van dit doel.

Door samen te werken met partners en gezamenlijk te zoeken naar win-win situaties streven wij ernaar om Green Meetings gratis toegankelijk te houden voor de deelnemers. Partners van deze GreenMeeting zijn o.a. Green Key Nederland, Made Blue, Santas Koffie, COCO-MAT en EKO-Keurmerk.

Voor meer informatie, klik hier.