Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BIO PLANÈTE: Europa’s eerste volledig biologische oliemolen

"We hebben de wereld van biologische oliën helpen weten vormgeven"

Tholen – Sinds de oprichting in 1984 maakt BIO PLANÈTE uitsluitend gecertificeerde biologische bak- en braadoliën. Het familiebedrijf, geleid door Judith Faller-Moog, gelooft in transparantie en eerlijke handel met haar leveranciers. Elke schakel vanaf het veld tot aan de fles is bij het bedrijf ondergebracht. "Dat begint al bij de selectie van de juiste oliehoudende zaden, pitten en noten", vertelt Judith Faller-Moog.Duitse kwaliteit met Franse omgangsvormen

De destijds ambitieuze studente in voedingswetenschapen had indertijd de ambitie om in zich in te zetten binnen de ontwikkelingssamenwerking. Haar leven nam een onverwachte wending toen haar vader op jonge leeftijd overleed. Hij runde op dat moment een biologische boerderij. Zijn visie en een deel van de bedrijfsnaam bleven beiden behouden toen Judith zich besloot toe te leggen op de productie van natuurlijke biologische oliën, wat uiteindelijk resulteerde in Europa's eerste volledig biologische oliemolen. Dat BIO PLANÈTE ook in Duitsland actief is, heeft te maken met het feit dat de oprichtster haar in Duitsland woonachtige echtgenoot achterna reisde. "Die identiteit zie je terug in het bedrijf, de combinatie van Duitse kwaliteit met de Franse omgangsvormen", schetst Judith.

In eigen hand

"Voor het vervaardigen van oliën van hoge kwaliteit is het vinden van hoogwaardige grondstoffen van cruciaal belang. Noem het pedant, maar voordat een fles bij de klant belandt zijn er wel 18 analyses uitgevoerd. De grondstoffen zijn voor gebruik al uitvoerig gescreend. Bij aanlevering gebeurt dat nogmaals en tijdens het productieproces, na het persen en filtering idem dito. We houden graag elke stap binnen het proces in eigen hand. We zijn daartoe in staat omdat we al 30 jaar actief zijn in de wereld van biologische oliën. Ik durf wel te stellen dat we die wereld mede hebben weten vorm te geven. En dat blijven we doen: we delen onze kennis en ervaring met onze partners, (toe)leveranciers en eindklanten door geregeld seminars en trainingen te organiseren", vervolgt ze.

Klant steeds bewuster

Toen BIO PLANÈTE net werd opgericht, was biologisch nog lang niet zo ingeburgerd als dat nu het geval is. "Het was door mijn vastberadenheid dat we óók toen tegen de stroom in onze visie hebben doorgezet. En dat is maar goed ook, als je ziet waar we nu staan. Inmiddels is biologisch voor veel mensen onderdeel geworden van het dagelijks leven. Men gaat op zoek naar kwaliteit én wil weten wat de herkomst is van hetgeen ze consumeren. Bij onze oliën kunnen klanten aan de hand van de serienummers op de verpakking precies achterhalen hoe en waar het product is vervaardigd."

Ruim 70 oliën

De oliemolen verwerkt meer dan twintig verschillende zaden, noten en pitten in een range van ruim 70 oliën, waarvan het gros beschikbaar is bij de speciaalzaken. De meeste oliën zijn grofweg in te delen in een drietal categorieën: Classic Oils voor de dagelijkse keuken, Gourmet Oils voor de 'connaisseurs' onder ons en Vitality Oils juist meer voor de gezondheidsbewuste consument. Daarnaast zijn er in Duitsland en Frankrijk nog nationale oliën beschikbaar, die het land van herkomst extra benadrukken en een serie biodynamische oliën.

Classic Oils: Binnen de Classic Oils heeft BIO PLANÈTE in maart een nieuwe variant geïntroduceerd: een kook- en braadolie op basis van ghee, een vorm van geklaarde boter waaruit lactoproteïne, water en lactose is verwijderd. De smaak combineert de gezonde werking van plantaardige oliën met de romige smaak van boter. Het hoge oliezuurgehalte van de zonnebloemolie, het hoge gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren (67 gr per 100 ml) en vitamine E (30 mg per 100 ml). Het voordeel van ghee is dat het kookpunt op 200 graden ligt. In deze combinatie kan de olie worden gebruikt op heet vuur zonder dat deze aanbrandt. Vanwege de vloeibare vorm kan het beter gedoseerd worden dan (geklaarde) boter in pure vorm.

Gourmet Oils: De range Gourmet Oils is onderverdeeld in Virgin Gourmet Oils en Toasted Gourmet Oils. De virgin oliën behouden hun smaak en voedingswaarden vanwege de koude persing. De oliën zijn mild van smaak. Liefhebbers van een hoog aromatische smaak kunnen terecht bij de variant waarbij de noten, pitten of zaden nog voor de koude persing geroosterd worden. Eén van de oliën is de arganolie, die zowel geroosterd als ongeroosterd verkrijgbaar is. Opvallend genoeg werd de geroosterde variant, die vanwege zijn nootachtige smaak goed past binnen de Oosterse keuken, door haar klanten ook voor cosmetische doeleinden gebruikt. In reactie daarop besloot het bedrijf ook een mildere, ongeroosterde variant te ontwikkelingen.

Vitality Oils: De derde range, de Vitality Oils, blinkt uit in voedingswaarden. Ter illustratie: de chia-olie beschikt over een hoge waarde Alfa-linoleenzuur (omega-3). Het behoud daarvan vraagt om een uiterst secure behandeling. "Maar smaak is voor ons minstens zo belangrijk. Door een uniek filtratieproces dat BIO PLANÈTE zelf heeft ontwikkeld, is het gelukt om de bittere smaak uit lijnzaadolie te laten verdwijnen", vertelt Judith. "Deze lijn oliën is naar Europese maatstaven relatief nieuw. Consumenten uit het hele continent beseffen steeds meer dat je voor voedingssupplementen echt niet meer hoeft terug te grijpen op pillen. Die kun je prima uit natuurlijke ingrediënten halen. Ons onderzoek wijst uit dat Nederland op het gebied van gezonde voeding open staat voor nieuwe ontwikkelingen, méér nog dan andere Noordwest-Europese landen. Daarom verwachten we dat deze range het in Nederland heel goed gaan doen."

Op de Nederlandse markt zijn vooralsnog 23 oliën beschikbaar. De producten zijn verkrijgbaar bij Natuurwinkel, Ekoplaza en Odin en bij onafhankelijke biologische speciaalzaken. Een aantal producten zijn verkrijgbaar bij zorgverleners.

Voor meer informatie:
Bio Planète
Ölmühle Moog GmbH
Klappendorf 2
01623 Lommatzsch (Duitsland)
T: +49 (0)3524182080
F: +49 (0)35241820829
[email protected]
www.bioplanete.com