Tholen - Lotte Schoenmakers en haar man Bulekri runnen samen Natuurwinkel Malden. Daarnaast volgt ze de opleiding voor Natuurvoedingskundige aan de Academie Kraaybeekerhof. Een logische investering in zichzelf, zo geeft ze aan. "Hierdoor hoop ik de klanten van nog meer advies te kunnen gaan voorzien. Op dit gebied kan de natuurvoedingwinkel zich onderscheiden. Natuurlijk merken we de gevolgen van de toegenomen concurrentie vanuit de supermarkten. Toch ben ik overtuigd van de meerwaarde van de kleine natuurvoedingswinkels. We willen focussen op kennis, advies en het feit dat we echt een speciaalzaak zijn. Ik vind dat we als biologische speciaalzaken de verantwoordelijkheid hebben om, in samenwerking met de hele keten, biologisch nog duurzamer, gezonder en eerlijker te maken. Wij willen het hier niet op prijs winnen", vertelt Lotte.


Natuurwinkel Malden is gevestigd in het lokale winkelcentrum.

Ze runnen de Natuurwinkel nu drie jaar. De natuurvoedingswinkel in het lokale winkelcentrum bestaat al meer dan twintig jaar en veel mensen kennen de winkel nog als Natuurhuis De Distel. In de huidige winkel zijn nog een paar relikwieën uit die tijd terug te vinden, zoals het mozaïek-kunstwerk naast de ingang, de houten vloer en een winkelwagentje voorzien van de oude naam. Lotte en haar man Bulekri hebben beide jarenlange ervaring opgedaan als medewerker natuurvoedingswinkel. Toen ze drie jaar geleden de kans kregen om deze winkel over te nemen, besloten ze de kans te wagen. "Bulekri is in deze winkel als vrijwilliger begonnen en we hebben elkaar uiteindelijk zelfs op de werkvloer van de Distel ontmoet. Ik heb zelf vanaf mijn studententijd af en aan in totaal zo'n 10 jaar in de Natuurwinkel in de Lange Hezelstraat in Nijmegen gewerkt."


Lotte helpt één van de vaste klanten.

Lotte vertelt dat ze allebei op een gegeven moment toe waren aan een andere uitdaging. "Toen vroeg de vorige eigenaar Pepijn Thönissen ons of we misschien interesse hadden om deze winkel over te nemen. Deze vraag kwam totaal onverwachts, maar we beseften meteen dat dit een supermooie kans was. We hebben dan ook vrij snel de beslissing genomen, het kwam op een perfect moment."


Bij binnenkomst ziet de klant dit.

'Buurtwinkel'

De onderneemster omschrijft de winkel als een 'echte buurtwinkel'. "We voeren hier veel persoonlijke gesprekken met onze klanten." Belangrijk is volgens haar ook dat de ondernemers zelf in de winkel aanwezig zijn. "Anders verlies je het hart van de winkel. Wij zijn echt het gezicht van de winkel en dat waarderen de klanten. Dit merken we ook aan het feit dat sinds wij de winkel runnen diverse oude klanten teruggekomen zijn."


De aanbiedingen.

Natuurwinkel-concept

De keuze voor het Natuurwinkel-concept was voor Lotte een logische, zo geeft ze aan. "Als zelfstandige winkel verder gaan was de andere optie, maar ik voel me goed bij dit concept. We hebben veel vrijheid en krijgen waar nodig ondersteuning. Daardoor voelt het echt als onze eigen winkel. Het beste van beide dus. Ik ben heel positief over onze keuze om het op deze manier te gaan doen."


Dit is het uitzicht als je achterin de winkel staat.

Natuurwinkel Malden werkt veel samen met lokale leveranciers. Ook is Bulekri begonnen zelf bio-groenten te telen, vertelt Lotte. "Hij heeft sinds dit jaar de beschikking over een stuk kas op landgoed van Ditshuizen in Groesbeek. De groenten zullen in de toekomst dus gedeeltelijk uit de eigen tuin gaan komen. We hebben al onze eigen raapstelen en spinazie in de winkel verkocht en komende zomer verwachten we de eerste eigen oogst tomaten, paprika's en aubergines. We werken ook veel samen met Biologische Tuinderij Gordons Spoor, Biologische Zuivelboerderij Groenhouten en sinds kort met Geitenboerderij 't Ketelbos." Opvallend is ook de cadeauhoek in de winkel. "Ik wilde graag duurzame cadeau-artikelen aanbieden en in goed overleg met Natudis kan dat gewoon. Verder krijgen we veel ruimte om eigen keuzes te maken als het gaat om het assortiment."


De cadeauhoek achterin de winkel.

Lotte ziet de toekomst positief tegemoet. "De huidige ontwikkelingen in biologisch maken het voor ons als beginnende ondernemers soms spannend, maar het vraagt ons ook om alert en creatief te zijn. Het is een ontzettend dynamisch vak, gewoon een winkeltje runnen is er niet bij, maar dat past ons goed."Voor meer informatie:

Lotte Schoenmaker
Natuurwinkel Malden
Passage 3
6581 WK Malden
024 3584208
natuurwinkelmalden@gmail.com
www.natuurwinkel.nl