
De biologische tuinder geeft aan dat het tot nu toe een gek seizoen is. "De laatste jaren lijkt april altijd redelijk koud of droog te zijn. Maar elk jaar trekt het gelukkig wel weer bij. De nachtvorst in de afgelopen periode heeft helaas ook wat schade veroorzaakt. De groene asperges konden er niet zo goed tegen, ook kregen de aardappels die net boven de grond waren een klap. Maar dat herstelt uiteindelijk hopelijk ook wel weer." Er komen nu warmere regenachtige dagen aan. "Daar zijn wij blij mee, het is een beetje aan de droge kant."
Tuinderij Eyckenstein gaat aanstaande zaterdag 13 mei weer open voor publiek. Kijk voor meer informatie over de tuinderij op www.landgoedgroenten.nl.
Meer over het Groen Licht-item
Klik hier om het item in Groen Licht te bekijken. Het viel de verslaggeefster allereerst op dat er zoveel verschillende producten geteeld worden. Luuk vertelt dat het voor tuinderijen van deze grootte belangrijk is om voor de directe verkoop een aantrekkelijk assortiment te hebben.Daarna vraagt de presentatrice verschillende supermarktklanten waarom zij (zouden) kiezen voor biologische groenten en fruit. Paul Moers, marketingdeskundige, legt vervolgens uit dat het prijsverschil gemiddeld tussen de 10 en 25% ligt. Hij geeft desgevraagd aan dat de supermarktprijzen voor groenten en fruit 'spotgoedkoop' zijn.
Luuk geeft daarna ook wat meer uitleg over de regelgeving, wanneer je een product officieel biologisch mag noemen. En Elena Lindemans vraagt waarom het altijd zoveel duurder is. Luuk: "Het risico op misoogst is wat groter omdat je geen chemische bestrijdingsmiddelen mag gebruiken. En de opbrengst is in de biologische landbouw vaak minder hoog." Is het een reële prijs? "Ja, dat betekent ook dat de boer er een boterham mee moet verdienen." Hij omschrijft het als een dun belegde boterham. "Het zijn toch vrij krappe marges hier."
Volkert Engelsman van Eosta vertelt in het item ook waarom hij van mening is dat reguliere producten te goedkoop zijn. Paul Moers geeft vervolgens aan dat hij vreest voor een boerenopstand wanneer de overheid zou besluiten om belasting te gaan heffen op reguliere groente en fruit. De presentatrice vroeg Luuk ook nog welk product volgens hem echt verschil kan maken voor het milieu. Luuk: "Ik denk met aardappels. Dat is toch een teelt waarin gangbaar heel veel gespoten wordt, tegen de aardappelziekte. En in de biologische landbouw doen we dat niet. Ik denk dat je daarmee een grote slag kunt maken. Ook is het prijsverschil in aardappels tussen biologisch en gangbaar ook nog wel te doen."