Tholen - In NPO2-programma Groen Licht is gisterenavond aandacht geschonken aan biologische groenten, in het item 'Waarom is biologisch duur?'. Onder meer Luuk Schouten, voorzitter van De BioTuinders, kreeg de kans om uit te leggen waarom biologische groenten duurder zijn en of dit een reële prijs is. Verslaggeefster Elena Lindemans kwam bij hem langs en ging ook zelf aan de slag in Tuinderij Eyckenstein in Maartensdijk. Luuk vertelt dat hij met een goed gevoel terugkijkt op de uitzending. "Ze hebben gerichte vragen gesteld en gaven me echt de kans om het goed uit te leggen." Van tevoren heeft Luuk overleg gehad met Bionext. "Ik ben via Bionext benaderd. Zij hebben de programmamakers voorgesteld om met mij contact op te nemen."De biologische tuinder geeft aan dat het tot nu toe een gek seizoen is. "De laatste jaren lijkt april altijd redelijk koud of droog te zijn. Maar elk jaar trekt het gelukkig wel weer bij. De nachtvorst in de afgelopen periode heeft helaas ook wat schade veroorzaakt. De groene asperges konden er niet zo goed tegen, ook kregen de aardappels die net boven de grond waren een klap. Maar dat herstelt uiteindelijk hopelijk ook wel weer." Er komen nu warmere regenachtige dagen aan. "Daar zijn wij blij mee, het is een beetje aan de droge kant."

Tuinderij Eyckenstein gaat aanstaande zaterdag 13 mei weer open voor publiek. Kijk voor meer informatie over de tuinderij op www.landgoedgroenten.nl.

Meer over het Groen Licht-item

Klik hier om het item in Groen Licht te bekijken. Het viel de verslaggeefster allereerst op dat er zoveel verschillende producten geteeld worden. Luuk vertelt dat het voor tuinderijen van deze grootte belangrijk is om voor de directe verkoop een aantrekkelijk assortiment te hebben.

Daarna vraagt de presentatrice verschillende supermarktklanten waarom zij (zouden) kiezen voor biologische groenten en fruit. Paul Moers, marketingdeskundige, legt vervolgens uit dat het prijsverschil gemiddeld tussen de 10 en 25% ligt. Hij geeft desgevraagd aan dat de supermarktprijzen voor groenten en fruit 'spotgoedkoop' zijn.

Luuk geeft daarna ook wat meer uitleg over de regelgeving, wanneer je een product officieel biologisch mag noemen. En Elena Lindemans vraagt waarom het altijd zoveel duurder is. Luuk: "Het risico op misoogst is wat groter omdat je geen chemische bestrijdingsmiddelen mag gebruiken. En de opbrengst is in de biologische landbouw vaak minder hoog." Is het een reële prijs? "Ja, dat betekent ook dat de boer er een boterham mee moet verdienen." Hij omschrijft het als een dun belegde boterham. "Het zijn toch vrij krappe marges hier."

Volkert Engelsman van Eosta vertelt in het item ook waarom hij van mening is dat reguliere producten te goedkoop zijn. Paul Moers geeft vervolgens aan dat hij vreest voor een boerenopstand wanneer de overheid zou besluiten om belasting te gaan heffen op reguliere groente en fruit. De presentatrice vroeg Luuk ook nog welk product volgens hem echt verschil kan maken voor het milieu. Luuk: "Ik denk met aardappels. Dat is toch een teelt waarin gangbaar heel veel gespoten wordt, tegen de aardappelziekte. En in de biologische landbouw doen we dat niet. Ik denk dat je daarmee een grote slag kunt maken. Ook is het prijsverschil in aardappels tussen biologisch en gangbaar ook nog wel te doen."

Conclusie

De presentatrice concludeert aan het eind van het item dat ze nu beter snapt waarom biologisch duurder is en gaat met die wetenschap weer boodschappen doen. Ze koop bij zowel de Lidl als de Albert Heijn wortelen, citroenen, een komkommer, trostomaten, uien en bananen. Bij de eerstgenoemde biologisch en bij AH gangbaar. "En wat blijkt: voor het geld wat je bij AH uitgeeft aan groente en fruit, kun je hetzelfde kopen bij de Lidl, maar dan biologisch. Dat vond ik eigenlijk wel een eye opener. Mocht je nou groen willen doen, dan is dat bij de discounter met biologisch heel makkelijk." Voor de boodschappen bij de Lidl betaalde ze 8,77 euro en voor die bij AH 8,43 euro.