Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Appelteelt in sleuven productiever dan vollegrondsteelt

Appelteelt in sleuven is inmiddels productiever dan de teelt in de vollegrond. Ook is deze teelt duurzamer omdat er minder chemische gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn voor een gezonde teelt met een goede opbrengst. Dit blijkt uit onderzoek van de business unit Praktijkonderzoek Bollen, Bomen & Fruit van Wageningen University & Research. Op Proeftuin Randwijk produceerde het appelras Junami in de sleuventeelt tijdens het zesde teeltjaar (2016) meer dan op de meeste vollegrondspercelen. Als de productie van de Junami-bomen in de sleuventeelt 12 jaar op hetzelfde productieniveau gehandhaafd kan worden, is sleuventeelt met Junami waarschijnlijk rendabeler dan de gangbare vollegrondsteelt met Elstar.

Beter reguleren van teelt

Het telen van appelen en peren in zogenaamde sleuven in plaats van in de vollegrond is oorspronkelijk ontwikkeld om een economisch rendabel teeltsysteem voor appel op met name zand- en kleigrond te ontwikkelen. Het beter reguleren van vruchtgroei, -dracht, -maat en –kwaliteit via fertigatie (het geven van kunstmest via druppelirrigatie) leidt tot zowel een hogere kwaliteitsproductie als minder milieubelasting. De sleuven zijn smal en ondiep en bekleed met folie. Ze zijn gevuld met speciale zandgrond. Op Proeftuin Randwijk worden de groeiomstandigheden in de sleuven tot in de kleinste details gecontroleerd. Vanuit een centrale bemestingsruimte worden per sleuf water en nutriënten gedoseerd. Het water dat weer uit de sleuf afvloeit wordt ook apart opgevangen om te bepalen hoeveel mineralen daadwerkelijk door de bomen zijn opgenomen.

Sleuventeelt in de praktijk

Eind 2016 is het eerste sleuventeeltperceel op praktijkschaal aangelegd. In Cothen wordt 0.5 hectare met peer in sleuven geteeld. Het perceel kampt met een honingzwambesmetting die niet te bestrijden is en zich verspreidt via wortel-wortelcontact. Sleuventeelt is hiervoor nu de beste oplossing. Hieruit blijkt dat het onderzoek zich inmiddels verbreedt naar de mogelijkheden die sleuventeelt ook kan bieden bij grotere bodemproblemen: ziekten en plagen, water- en zoutoverlast, slechte bodemstructuur enzovoorts.

Economische levensduur

De enige vraag die overblijft, is of de bomen in de sleuven lang genoeg vitaal en productief blijven. In sleuventeelt worden de bomen namelijk maar met 15% van het wortelvolume geteeld ten opzichte van 'normale' bomen in de vollegrond. De sleuventeeltboomgaard in Proeftuin Randwijk is nu 6 jaar oud en vertoont geen tekenen van vitaliteitsverlies. De bomen zullen echter zo'n 12 jaar op het huidige niveau moeten blijven produceren, wil het systeem rendabel zijn in de praktijk. In vollegrondsappelboomgaarden is de economische levensduur namelijk 12 jaar. Eind 2017 wordt een nieuwe economische evaluatie gemaakt.

Bron: WUR
Publicatiedatum: