Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jersey-koeien nemen intrek in nieuwe boerderij

De overdracht van pachtboerderij 'Boerderij Eyckenstein' heeft plaatsgevonden. De financiering werd mogelijk gemaakt door crowdfunding (farm funders), de Rabobank, een private investeerder en het Nationaal Groenfonds. Jacob Beeker en Linda Heemskerk uit Soesterberg houden daar op verantwoorde wijze jersey kalveren in natuurgebieden.Behoud van Jersey stieren

Jacob Beeker en Linda Heemskerk zetten zich al jaren in voor Jersey stierkalveren. Vanwege het kleine ras worden pasgeboren Jersey stierkalveren niet door de traditionele markt opgenomen en na 10 dagen geslacht en verwerkt. Het echtpaar trok zich het lot van deze dieren aan en besloot deze kalveren op pachtgrond in de natuur een tweede leven te geven. Op dit moment hebben ze 60 dieren, vier zoogkoeien, afzet van hoogwaardig vlees in vijf biologische winkels en verkopen ze via internet. Om dit mogelijk te maken pachten zij 35 hectare natuur van Landgoed Vollenhoven en Utrechts Landschap.

Financiering noodzakelijk voor boerderij

Om het bedrijf verder te professionaliseren en uit te bouwen was er geld nodig voor de aanschaf van een pachtboerderij. Met voldoende potstallen voor de dieren in de winter, een huiskavel, en een verwerkingsruimte voor het vlees. Dit is nu gelukt op Landgoed Eyckenstein, door de inleg van ondermeer 800 farm funders, de Rabobank een private investeerder en het Nationaal Groenfonds.

Natuurinclusieve bedrijfsvoering

"Het financieren van een boerderij behoort niet direct tot de kernactiviteiten van het Groenfonds, zou je zeggen", aldus Jac Meter, financieringsspecialist Natuur & Landschap Nationaal Groenfonds. "Dat klopt, maar het gaat ons om de natuurinclusieve bedrijfsvoering van deze ondernemers. Door de stieren rond te laten lopen op natuurterreinen kunnennatuurdoelen, zoals behoud van natuur, gerealiseerd worden. Daarnaast leveren deze stieren een gezonde bijdrage aan de voedselproductie. In plaats van slachtafval kan dit duurzame vlees nu verkocht worden als hoogwaardig voedsel. Een mooi voorbeeld van verbinden van ecologie en economie." Naast Jerseystiertjes worden ook varkens op natuurlijke wijze gehuisvest en is reeds gestart met het inzaaien van een wintervoedselakker. Op zaterdag 20 mei wordt de boerderijwinkel geopend.

Bron: Nationaal Groenfonds

Voor meer informatie:
[email protected]
www.jerseyvleesbestellen.nl
Publicatiedatum: