Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tai Seng Yee, Zenxin Organic Food:

"Bio-teelt Maleisië gehinderd door klimaatproblemen"

In Zuidoost Azië neemt de vraag naar biologische AGF toe. Met name in Maleisië, Singapore en Hong Kong groeit de markt voor bio. In Maleisië ondervinden producenten echter veel hinder van het tropische klimaat.

"Het telen van biologische gewassen is niet eenvoudig vanwege het weer en dit heeft directe gevolgen voor de markt. Momenteel verkopen we bioproducten van basiskwaliteit in plaats van dure exotische AGF", legt Tai Seng Yee van het Maleisische Zenxin Organic Food uit. Zijn bedrijf is marktleider in verse biologische AGF. Het bedrijf exporteert voornamelijk biologische bladgroenten en zoete aardappelen naar Singapore en Hong Kong, maar kan een breed scala aan groenten leveren.

Over het algemeen groeit de vraag maar helaas kan Zenxin Organic hier maar ten dele aan tegemoet komen. Seng Yee legt uit dat het het vergroten van de biologische teelt in een tropisch klimaat geen gemakkelijke opgave is. "In Maleisië heeft het vanaf december 2016 tot april 2017 dagelijks geregend. We telen onze gewassen in de volle grond en onder tunnels. Momenteel werken we aan het toepassen van technische innovaties in de bioteelt. "We hebben ons ontwikkeld tot de grootste producent en importeur in Maleisië en Singapore en we werken hard aan het optimaliseren van onze biologische teeltmethoden."


 
Om aan de groeiende vraag te beantwoorden, heeft Zenxin Organic een partner in Thailand die extra AGF importeert. Seng Yee is ook in onderhandeling over samenwerking met telers in Indonesië en de Filipijnen. Het bedrijf is vijf jaar geleden begonnen met het contracteren van telers in Thailand. Helaas kampt de biosector in Thailand met dezelfde klimaatproblemen.

Ondanks de ongunstige weersomstandigheden wordt de concurrentie binnen de Maleisische biosector groter. "Het is een sterke trend," vervolgt Seng Yee. "De consument wordt zich meer en meer bewust van de gezondheidsvoordelen van bio-AGF, maar er is toch nog ruimte voor verbetering. Het bewustzijn van bioproducten is met name in Maleisië en Singapore sterk, evenals in China, Hong Kong en Taiwan. In Thailand is de markt voor bio-AGF kleiner maar hier komt wel enige verbetering in. De enige Aziatische landen waar de markt voor bio nog niet in opkomst is, zijn Japan en Zuid-Korea, wat wellicht komt doordat de conventionele producten op deze markten van hoge kwaliteit zijn."
 Seng Yee legt uit de de productie van bio-broccoli niet toereikend is voor de lokale markt. "De volumes zijn te klein om aan de vraag te voldoen. We werken met tien broccolitelers. Omdat dit dus niet genoeg is, importeren we uit Australië, Spanje en soms ook uit Italië. De meeste van onze biologische broccoli wordt dus geïmporteerd."

In Maleisië is de vraag naar broccoli sterk. Consumenten zijn zich steeds meer bewust van de positieve eigenschappen van deze groente die rijk is aan anti-oxidanten. Daarnaast is biologische broccoli smaakvoller. "De vraag is stabiel. Conventionele broccoli importeren we hoofdzakelijk uit China. Voor de markt in Singapore wordt premium broccoli uit Australië geïmporteerd. De prijzen van biologische broccoli uit Australië zijn hoog vanwege het onvoorspelbare weer. Klimaatverandering vormt de grootste uitdaging voor alle telers in de regio Azië-Pacific," legt Seng Yee uit.

Zenxing Organic heeft een belangrijk concurrentievoordeel omdat het bedrijf de volledige biologische toeleveringsketen beheert, die gecertificeerd is volgens de NASAA Australia standaarden voor bio AGF. "Onze hele productie is gecertificeerd. De keurmerken, die wij hanteren, zijn vergelijkbaar met die van de EU. Hoewel we al een tijd lang marktleider zijn, blijven we voortdurend innoveren. We hopen dat we onze bio-AGF uit zuidoost Azië ook naar de rest van de wereld kunnen gaan exporteren." 

Voor meer informatie:
Tai Seng Yee
Zenxin Agri-Organic Food
Tel: 006567797839/ 67787369
[email protected]
www.zenxin.com.my
Publicatiedatum: