Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische gember en kurkuma uit Costa Rica

In Costa Rica zijn de eerste volumes biologische gember en kurkuma in april op de markt gekomen. Alcides Muriollo is één van de producenten die zijn producten teelt in Upala, vlakbij de grens met Nicaragua.Landbouw is Muriollo's belangrijksten bron van inkomsten en zijn hele familie is bij de productie betrokken. Iedereen heeft zijn eigen taak, variërend van de teelt tot het bedrijfsmanagement. Daarnaast heeft Muriollo 20 werknemers in dienst wat hem in 2015 de titel 'Beste Producent' opleverde. 

Muriollo is in 2016 gestart met de teelt van kurkuma voor BioTropic. Hij wordt geadviseerd door de Dominicaanse tuinbouwdeskundige Volker Schmidt en zijn Costa Ricaanse collega Lisbeth Mora, die tevens contactpersoon is voor de BioTropic in de hoofdstad San José.Het bedrijf krijgt ook steun van Armando Jiménez die al twintig jaar als teler en inspecteur werkzaam is in de Costa Ricaanse biosector. Jiménez is bekend met alle lokale aspecten van de bioteelt en heeft een ruime kennis van de teelt van ananas, gember, kurkuma en zoete aardappelen.

Kurkuma

Kurkuma, ook wel bekend als geelwortel, behoort tot de gemberfamilie. Het fijngemalen poeder van de wortel is een belangrijk ingrediënt in currymixen. Verse kurkuma geeft gerechten een verrukkelijke smaak en uitstraling. Kurkuma bezit daarnaast ontstekingsremmende eigenschappen en bevordert de spijsvertering. Het product wordt al duizenden jaren in de Indiase keuken gebruikt. De kurkuma plant doet er 6 tot 9 maanden over om zich te ontwikkelen waardoor er maar éénmaal per jaar geoogst kan worden. 

Gember

Hoewel biologische kurkuma een vrij nieuw product is in Costa Rica, speelt de gemberteelt al sinds 2000 een belangrijke rol in de export van het land. Een aantal tegenvallende oogsten hebben echter geleid tot een daling van de gemberproductie. Momenteel krijgt de sector een flinke impuls door het gebruik van verbeterd pootgoed. In Azië is de plant al duizenden jaren geliefd als smaakmaker en vanwege zijn heilzame eigenschappen. De licht pittige smaak geeft Aziatische gerechten hun kenmerkende smaak en gember is bovendien een effectief middel tegen verkoudheden. Muriollo teelt sinds 2015 biologische gember op een perceel van 2 hectare.

Costa Rica

Costa Rica telt slechts vijf miljoen inwoners. De belangrijkste agrarische exportproducten van het land zijn bananen en ananas. Internationale fruitbedrijven zoals Dole en Chiquita hebben er grote plantages waar zij gebruik maken van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen.

Desondanks wordt Costa Rica beschouwd als een wereldwijde pionier op het gebied van klimaatbescherming. Het land voorziet grotendeels in zijn eigen energiebehoefte door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals waterkracht. Schone energie is belangrijk voor het behoud van het adembenemende natuurschoon in dit Midden-Amerikaanse land.
Publicatiedatum: